Reggeli ébresztő

2018.01.28. 06:48

Játék a feketével: Békésben is hódít az újhullámos kávé

Világszerte hódít az újhullá­mos kávézás. Már Békés ­megyében is fogyaszthatunk magasabb minőségű, egészséget kímélő feketét. A kezdeményezés lényege, hogy a kávé nemcsak energiát ad, hanem élvezetet és kikapcsolódást is jelenthet.

Vásári Erzsébet

Az újhullámos kávézás a magas minőségű kávékról szól, a kávészemek világosabbra pörkölése különbözteti meg az olaszos, sötétebb pörkölésű italtól, így adja ki élvezhetően az ízeket. Az afrikai kávék gyümölcsösebbek, míg a dél-amerikai kávék csokoládés jellegűek. Ahhoz, hogy ezeket megérezzük, nem elég egyszer fogyasztanunk belőle.

Gazsó Antaltól, a békés­csabai Wake Up kávézó egyik tulajdonosától megtudtuk, sok múlik a kávégépen – amelybe náluk vízlágyító rendszeren keresztül jut be a víz –, az őrlemény nagyságán és a precizitáson. Ezek egységéből kaphatunk jó minőségű, élvezettel fogyasztható italt.

Aki évtizedek óta issza a hagyományos pörkölésű kávét, annak nehéz elképzelni ezt az újdonságot. Első kortyra ezek savanyúnak tűnhetnek, a megszokott keserű ízhez képest. Ők kizárólag százszázalékos ­arabica kávét használnak, ­robusta nincs benne. Ennek jelentősége, hogy az arabica lassabban, egyenletesebben viszi fel a vérnyomást, így nem okoz heves szívverést, kevésbé terheli a szervezetet.

Úgy gondolja, a kávézásnak kultúrát kell teremteni­, nem elég, hogy az időre ­figyelve gyorsan „bedobunk” egy ­kávét, kihagyva az ízekre való­ odafigyelést. Ebben a műfajban a kávé mennyisége kevesebb, de testesebb, több őrleményt tartalmaz, mint egy olaszos pörkölésű presszó. Az ízeket a víz hőfokának, a szemcse méretének és a tömörítés mértékének játékával változtatják csészéről csészére. A pörkölő megpörköli a kávét, a barista (kávépincér) a saját és vendégei ízvilágára szabja az elkészítéskor.

Az elfogyasztott kávék származása nyomon követhető, még az is, hogy melyik országból, azon belül melyik farmról érkeznek. A blend kávék izgalmasabbak, több fajtából állnak, például egy brazil­ és egy Costa Rica-i kávé keverékéből, a single origin kávék pedig egy országból származó – etióp, burundi vagy salvadori­ – őrleményből állnak. Mindig friss kávét használnak, a pörkölés után tíz nap szellőzési ideje van a szemeknek, amikor távozhat belőlük a szén-dioxid, majd másfél hónapig tartja meg az ízét.

A forradalom beindult hazánkban is, Budapesten már egy-másfél hetente nyílik újhullámos kávézó, az éttermek és cukrászdák sorra vezetik be az új műfajt. Fontos, hogy aki minőséget akar adni, az teljes emberként vágjon bele, az alapok elsajátításával, baristatanfolyam elvégzésével. A békéscsabai új hullámú­ kávézó tulajdonosai a konkurenciát járva, információkat gyűjtve találták ki, hogy ­Békés megyével is megismertetik a kávézás kultúráját. Szerintük azért érdekes ez a kávé, mert szezonálisan rendelnek, mindig más termőterületről.

Gazsó Antal szerint az újhullámos kávézás a magas minőségű kávékról szól, s élvezhetőbb ízeket eredményez. Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában