Alpakák

2018.01.22. 11:28

Csöppnyi Chilét csináltak Csabán

Kevesen tudják, de Békéscsaba mellett is megtalálható egy csöppnyi Dél-Amerika. A város határában, egy többhektáros farmon Chiléből származó alpakákat fedezhetnek fel a szemfüles átutazók. Az ország első és egyetlen suri alpaka farmját évekkel ezelőtt két fiatal álmodta meg, és hozta létre itt, Békésben.

Busi Ottó

A farm története több mint egy évtizede indult, amikor is Bánfi Ákos és felesége, Nelli friss házasokként elkezdték jövőjüket tervezgetni. Mindketten építészmérnökök, de a lány gyermekkori álmát megvalósítva az alpakatenyésztés mellett döntöttek.

– Férjem persze megnézte ennek a gazdasági vonatkozásait is, és mivel úgy látta, hogy ez akár életképes, működő vállalkozásként is megállja a helyét, belevágtunk – mesélte a kezdeti lépéseket Bánfiné Nelli.

A döntést tett követte, így Békéscsaba határában néhány hektár szántóföldet vásároltak maguknak, és az állataiknak. Ezzel már lehetőségük nyílt a terveiket megvalósítani, és egy alpakaállományt létrehozni.

– 2010-ben kezdtünk el komolyabban foglalkozni az állatokkal. Ekkor már tudatosan a suri fajtákból állítottunk össze egy csapatot.

Ezzel elindítottuk Magyarország első és máig egyetlen ilyen farmját – mondták el a tulajdonosok. Hozzátették, az első példányok kalandos úton kerültek megyénkbe, egész messziről, Chiléből érkeztek Ausztrián keresztül, ahol még 3-4 hónapot karanténban is el kellett tölteniük. Négy nőstény és két hím alpaka érkezett akkor, jelenleg egy huszonötös tenyészlétszám van, de persze időközben voltak eladások is.

– Az alpaka közismertebb, „bojhosabb” bundájú típusával 5-6 tenyésztő fogalakozik hazánkban, de az egyenesebb szőrű suri fajtát rajtunk kívül más még nem tenyészti az országban. Nálunk az állatok kiválasztásánál fontos szempont, hogy minél színesebb állományt tudjunk létrehozni, mivel a világ surialpaka-állományának mindössze három százaléka rendelkezik színes gyapjúval. Arra törekszünk, hogy a nálunk született utódokat tiszta suri vérvonaluk révén tenyészállatként vagy akár hobbiállatként is értékesíteni tudjuk – jegyezte meg Bánfi­ Ákos.

Bárki tarthat egyébként ilyen, különleges állatot, de mivel az alpaka nem szereti a magányt, így társakról gondoskodni kell. Ez lehet egy fajtárs, de birkákkal vagy kecskékkel is igen jó kapcsolatot szoktak kialakítani. A gyerekeket pedig kifejezetten megbabonázzák ezek a jámbor, „bambaarcú” állatkák. Bánfiék pedig ebben is segítséget adnak, szaktanácsadással is foglalkoznak, ahol többéves tapasztalatukat adják át az érdeklődőknek.

Az alpakáról egyébként azt érdemes tudni, hogy a tevefélék családjába tartozó, párosujjú patás, kérődző állat, amelyet több mint 6000 évvel ezelőtt az Andok hegységben háziasították a dél-amerikai őslakosok. Gerincmagasságuk egy méter körüli. Felnőttkori testsúlyuk 40-70 kilogramm közötti, és 20-25 évig élnek. A nőstények évente egy utódot hoznak a világra, 330-370 napos vemhesség után. Őshazájában ma is nagy megbecsüléssel, gyakran házi kedvencként tartják.

– Gondozásuk egyszerű, szinte csak megfelelő méretű legelőt, időnkénti oltásokat és nyírást igényelnek. A velük való foglalkozás inkább kikapcsolódás, mint munka. Barátságos viselkedésük miatt, sok helyen terápiás állatként is tartják. Esetleges vitáikat többnyire a másik egyed leköpésével rendezik – tudtuk meg a Bánfi házaspártól. Hozzátették, az állatok közös jellemzője a kíváncsiság, az élénkség és az éberség. Többnyire keresik az emberek társaságát, különösen a gyerekekhez közelednek érdeklődően.

Eszkimók pézsmatulokszőrt küldenek

Az alpaka tenyésztése mellett saját gyapjúfeldolgozó üzemet is létrehoztak. Itt csak olyan állatok szőrét dolgozzák fel, melyeken nincs zsíros, faggyús réteg. Így például juhok gyapját nem is vállalják, mivel ha a gép egyszer érintkezik ezzel a lanolinos anyaggal, többet nem lenne képes antiallergén termék előállítására. Az itt feldolgozott végeredmény ugyanis nem tartalmaz allergén anyagot, ez pedig kifejezetten keresett, főként a külföldi vevők körében. Ez a feldolgozási mód ­annyira egyedi és ritka, hogy még a grönlandi eszkimók is ide küldik a pézsmatulkok levetett szőrét. Ebből aztán hagyományos módon, kézzel készült fonalat kapnak vissza.

– De nemcsak a szőre, hanem az állatok ürüléke is jól felhasználható. Az alpakáknak speciális hármas gyomruk van, ennek az igen összetett emésztésnek köszönhetően az ürülékük szinte szagtalan, tömör babszem méretű, könnyen kezelhető. Felhasználása tiszta és egyszerű, így természetes tápanyagként szobanövényeknél, a lakásban is bátran használható – mondta el Bánfiné Nelli.

Bánfiné Nelli és Bánfi Ákos az általuk nevelt alpakák körében. Fotó: agrodokk.hu/Orcsik-Ungai Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában