Nagykamarás

2018.01.06. 10:26

Csereüzletet ajánlott a dinnyetermelőnek a berlini képzőművész

Három gazdánál, köztük egy nagykamarási dinnyetermelőnél töltött egy hetet a nyáron Antje­ Schiffers­ berlini képzőművész és Erdődi­ Katalin kurátor.

Cs. I.

A német alkotó­ egy tájképet festett a gazdaságról, cserébe pedig arra kérte­ vendéglátóját, hogy forgasson kisfilmet és adjon betekintést a gazdálkodás mindennap­jaiba. A Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni című­ projekt keretében készült ­három új filmet bemutatták a falu­belieknek.

A rendhagyó kezdeményezés a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum nemzetközi CAPP Művészeti­ Együttműködés Programjának részeként valósult meg. Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a művészeti­ együttműködés keretében Antje Schiffers német képzőművész és Erdődi­ Katalin kurátor három gazdával dolgozott együtt egy-egy hétig: a ­Békés megyei Nagykamaráson Sallai János dinnyetermelővel, egy hajdúsági­ libatenyésztővel és egy tolnai borásszal. Antje Schiffers­ csereüzletet kínált a gazdáknak: míg ő egy olajfestményt készített a gazdaságról vagy a tanyáról, a gazdákat arra kérte, hogy forgassanak kisfilmet, amiben beszélnek a gazdálkodásról és bemutatják munkájukat. A Gazdafilmek éjszakája programon a gazdák településein mutatták be először a filmeket.

A Békés megyei ­Sallai Jánossal a dinnyeszezon ­feszültséggel teli napjait élte át a festőnő, a felvásárlási ár alakulásától a budapesti nagybanira való utazásig.

A kezdeményezés művészeti­ eszközökkel kutatta és mutatta be a magyar vidék és a mező­gazdaságban dolgozók helyzetét. Az elkészült filmek, festmények nemcsak különböző élethelyzetekbe engedtek betekintést, hanem a gazdák meglátásait, vágyait és félelmeit, a gazdálkodás kihívásait és nehézségeit, ám egyúttal örömeit is tükrözték.

Dinnyésgazdánál is készült film a nyáron Fotó: Antje Schiffers

A gazdafilmeket és festményeket januárban a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, a nemzetközi CAPP Művészeti­ Együttműködési Program eredményeit összefoglaló ­zárókiállításon is bemutatják. A CAPP a közösségi együttműködésen alapuló művészeti­ munkákat támogatja, képzőművészek és közösségek párbeszédét segíti elő nemzetközi képzések, rezidencia programok és pályázatok révén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában