körkép

2018.01.06. 11:23

Bár nem dúskálunk a hóban, több hazai pályán is síelhet, aki szeretne

Magyarországon több, igényesen felszerelt, alpesi ­minőségű sípálya található­, a könnyűtől egészen a nehéz szakaszokig, tehát nem feltétlenül kell külföldre utaznia annak, aki csak egy hétvégére vagy néhány napra szeretné élvezni a téli sportokat.

Balázs Anett

Eplény és Mátraszentistván közelében több pálya üzemel, ahol hóágyúznak is, ha kell. Emellett Visegrád, Dobogókő és Kékestető is kedvelt hazai célpont, ahol a pályák mellett kölcsönzők és szervizek várnak a ­síelőkre, sőt, oktatást is vállalnak. Szlovákiában közel ötven síterepen várják a téli sportok kedvelőit, azonban fontos, hogy aki északi szomszédainkhoz tart, – különösen a hétközi indulás előtt – tájékozódjon, hiszen a kisebb terepek nem nyitnak ki naponta, hanem csak hétvégenként.

Az utazási irodák tájékoztatása szerint egyre többen keresik fel a legnépszerűbb erdélyi síközpontot is, a Madarasi Hargitát, mely Székelyudvarhelytől alig negyven kilométerre található. Összesen 4,8 kilométer pályát alakítottak ki, a tanulótól az extrémig, amely azt jelenti, hogy akár ezerhétszáz méter magasságban mintegy 1,5 kilométer hosszan lehet siklani. Mellette szól, hogy itt viszonylag biztos a megfelelő vastagságú hóréteg, harminc és hatvan centiméter közötti, de szükség esetén a hóágyú itt is üzemel. Oktatást és felszereléskölcsönzést is vállalnak, illetve mentőszolgálat is működik. A bérlet olcsóbb, mint itthon, ami pedig ugyancsak az erdélyi síelés mellett, a nyugatiak ellen szól, hogy magyarul beszélnek.

– Bár egyértelműen a télből a nyárba a fő irányvonal, azaz utasaink többsége egzotikus úti célokat keres, ahol télen is meleg és kellemes napsütés várja őket, mint a Dominikai Köztársaság, a Maldív- vagy a Seychelle-szigetek, de egyre több „havas” utazás megszervezésével fordulnak hozzánk, legyen szó akár egy éjszakai szánkózásról egy olasz sí­pályán – árulta el kérdésünkre Dócs Tünde turisztikai szakember. Hozzátette, a síelés leggyakrabban ­családi program, illetve legtöbbször nagyobb baráti társaságok utaznak együtt, így egyre keresettebbek a kis önálló hegyi házikók, hütték, saját kandallóval és egyéb extra felszereltséggel.

– Akik belföldön pihennének és síelnének, azok legtöbbször már inkább önállóan foglalnak szállást, interneten keresztül. A külföldi utakat még utazási­ irodákra bízzák, főleg azok, akik bizonytalanok nyelvtudásukban. Összességében elmondható, hogy a síelés kedvelői pontosan tudják, hogy hová és mikor szeretnének menni, tehát ők sokszor maguk szervezik meg az aktív pihenésüket, de egyre többen keresik a sípályán kívüli havas élményeket, a téli wellnesslehetőségeket itthon és valamelyik közeli országban egyaránt. A téli szezon már javában zajlik, de a menetrend szerinti járatok rugalmassága miatt még vannak lehetőségek – hangsúlyozta Dócs Tünde.

Az élmény mellett a biztonság is fontos szempont a sportoláskor

A síelés nehéz mozgásnak ­tűnik, ám ha valakinek egy jó oktató segít az első lépésektől kezdve, hamarosan sokkal egyszerűbbé válik. A síoktató feladata, hogy segítsen az első lépésekben, de a későbbiekben is sokkal nagyobb élményhez jut az, aki minden évben pár napot eltölt a havon egy oktató irányítása mellett. A ­hegyekben és a sízésben otthonosan mozgó, helyi emberként alapvető feladata, hogy azt is megtanítsa az amatőröknek, hogyan lehet és kell biztonságosan viselkedni ebben a környezetben.

Megkérdeztük: szokott síelni?

PETŐ IMRE: – Még soha nem voltam síelni. Ennek egyik oka az, hogy balesetveszélyesnek tartom. Sokat olvashatunk, hallhatunk a pályákon történt balesetekről, lavinákról. Általában ezek közül is mindig a legkomolyabb ­sérülésekről szóló hírek jutnak el hozzánk. Másrészről elég fázós alkat vagyok, nem szeretem a hideget, ami ugye ezzel a téli sporttal együtt jár.

 

MOLNÁR ALEX: – Volt már ­síléc a lábamon, de nem mondanám gyakori esetnek, ennek talán az az oka, hogy amikor nagyobb divat lett a síelés, nem forogtam olyanok körében, akik rendszeresen hódoltak volna ennek a mozgásformának. Egyszerűbben megvalósítható számomra a popsisí használata, már ha ezt ebbe a kategóriába sorolhatjuk.

 

Illusztrációk: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában