Kábítószer-kereskedelem

2024.06.03. 09:41

Varázsdohányt és kristályt is eladott a sarkadi férfi, börtönt kértek rá

Kábítószer-kereskedelem bűntette és kereskedéssel elkövetett, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat nemrégiben a Gyulai Járási Ügyészség egy 29 éves, büntetlen előéletű sarkadi férfival szemben. A férfi huzamosabb időn át különféle kábítószereket és pszichotróp anyagokat – például „varázsdohányt” – adott el vevőkörének.

Nyemcsok László

Bűnsegédlet miatt az ügyészség vádat emelt egy 21 éves, büntetett előéletű, sarkadi férfival szemben is, aki segített a másik férfinak varázsdohányt előállítani.

varázsdohány, kábítószer, ügyészség
Varázsdohányt is eladott. Illusztráció / Shutterstock

Varázsdohányt is eladott, 4,6 millió forintot keresett

A vádirat szerint a 29 éves férfi 2020-tól a 2023. október 14-én történt őrizetbe vételéig – rendszeres haszonszerzés céljából nagyobb mennyiségben kábítószernek és új pszichoaktív anyagnak minősülő szert vásárolt egy, az eljárás során ismeretlenül maradt embertől, amit az otthonában kisebb adagokra kicsomagolt. Ezeket az adagokat továbbértékesítette vevői körének, legalább 10 sarkadi férfinak, köztük a 21 éves terheltnek is. A férfi ilyen módon kannabiszt és mefedron tartalmú kábítószert, valamint „kristály” és „varázsdohány” elnevezésű, új pszichoaktív anyagokat adott el, ebből legalább 4,6 millió forint bevételt ért el.

Az anyagot acetonban feloldotta, dohánnyal összekeverte, hígította

A 21 éves férfi a másik férfi kérésére, annak lakóhelyén legalább három alkalommal segítséget nyújtott az új pszichoaktív anyag értékesítésében. Mégpedig olyan módon, hogy a bűntársa által beszerzett új pszichoaktív anyagot tartalmazó szert acetonban feloldotta, a fogyasztásra „megfelelő” erősségben dohánnyal összekeverte, hígította, majd annak egy részét, kipróbálásra, cigarettahüvelybe töltötte. A 29 éves férfi a másik terhelt által előállított anyagot (az úgynevezett „varázsdohányt”) szintén vásárlói körének értékesítette.

Végrehajtandó börtönt indítványozott az ügyészség

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a 29 éves férfi letartóztatását az elsőfokú ügydöntő határozatának kihirdetésig tartsa fenn.

Indítványt tett továbbá az ügyészség arra, hogy a bíróság ezt a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint 4,6 millió forint erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, illetőleg kötelezze őt az eljárás során felmerült, több mint 900 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

A járási ügyészség indítványa a másik férfival szemben elzárás kiszabására irányul, valamint arra, hogy a nála felmerült, közel 160 ezer forintos bűnügyi költséget fizesse meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában