Felszállt a fehér füst

2024.05.18. 14:35

Maguknak gyújtottak fel egy tanyát a tűzoltók és a rendőrök Gyomaendrődőn

Tűz ütött ki egy gyomaendrődi tanyán, egy ember meghalt. Szerencsére mindez csak a tűzvizsgálók és a rendőrségi helyszínelők közös gyakorlatának forgatókönyve alapján történt, valójában nem következett be tragédia, és senki nem volt veszélyben.

Nyemcsok László

Ha tűz van, első az élet és az értékek mentése, utána hatósági vizsgálat következik. Ki kell deríteni, hogy mi, vagy ki okozta a tüzet. Ez sokszor nem egyszerű feladat, aprólékos munkát, elméleti tudást és időt igényel a helyszínek átvizsgálása, főként akkor, ha nagy területen pusztítottak a lángok.

tűzoltók, rendőrök, gyakorlat
Füstölt a tanya, meghalt egy ember, valósághű gyakorlatot tartottak Fotó: Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Felgyújtották a tanyát, eloltották a tüzet, majd közösen vizsgálódtak

Szombati Andrea, a Békés vármegyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hagyomány, hogy Békés vármegyében a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai közösen készülnek a feladatokra, gyakorlatokat tartanak, hogy élesben a legjobb szakmai teljesítményt nyújtsák.

Ebben az évben kedden és szerdán Gyomaendrődön rendeztek be egy helyszínt. Alapos felkészülés és biztonsági intézkedések után felgyújtottak egy tanyát, majd a tüzet eloltották, és megkezdődött a mindenre kiterjedő vizsgálat, szemle.

A tanyaépületben egy holttest is volt. Háromtagú bizottságok alakultak bizottságvezetővel, bűnügyi technikussal és tűzvizsgálóval. Mindent úgy végeztek, ahogyan éles helyzetben. Keresték a tűz keletkezésének helyét, vizsgálták, hogy milyen irányba terjedtek tovább a lángok, és arra a kérdésre is próbáltak választ találni, hogy valamilyen égésgyorsító anyag táplálta-e a tüzet.

Vizsgálták azt is, hogyhogy az elhunytnak lehetett-e szerepe a tűz keletkezésében Fotó: Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Feladat volt a holttestnek és környezetének a vizsgálata is

Négylábú segítsége is volt a szakembereknek, hiszen ilyen anyagok keresésére van kiképzett kutya. Kiemelt feladat volt a testnek és környezetének a vizsgálata, annak megállapítása, hogy az elhunytnak lehetett-e szerepe a tűz keletkezésében. Ennek tisztázásához a helyszín vizsgálata mellett információkat is kellett gyűjteni, tanúkat keresni, meghallgatni.

Szombati Andrea hangsúlyozta, ha mindez a valóságban történik, akkor mindannak, amit megállapítanak, jogkövetkezményei lehetnek. Az eljárások során kiemelt jelentősége van ugyanis annak, hogy volt-e emberi közreműködés, terhelhet-e bárkit büntetőjogi felelősség azért, hogy tűz keletkezett. A nyomokat rögzíteni kell, a bizonyítékokat meg kell találni, és szakszerűen kell tárolni. A gyakorlat nagyon színvonalasra sikerült, a szemlebizottságok kitűnő teljesítményt nyújtottak, jó megállapításokat tettek.

A tűzoltók és a rendőrök szakszerűen végezték a szemlét Fotó: Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában