Vádemelés

2024.05.22. 06:35

Két autóval vitték tovább a nyolc migránst Battonyáról

Nyolc külföldinek segített illegális módon, a zöldhatáron keresztül átlépni a román-magyar határt nagyjából egy éve az a 32 éves pakisztáni férfi, aki ellen embercsempészés miatt távollétében emeltek vádat a Battonyai Járási Ügyészségen. A vádlott végrehajtandó szabadságvesztésre számíthat a migránsok segítése miatt.. A társát immár el is ítélték.

Licska Balázs

Az ügyészség sajtóközleménye szerint a 32 éves pakisztáni férfi és társa, egy 47 éves spanyol férfi tavaly május 5-én repülőgéppel érkeztek Budapestre. Vecsésen autót béreltek, majd azzal Makóra mentek, megszálltak egy apartmanban, és ott várakoztak. Május 12-én egy ismeretlen megbízásából mindketten egy-egy kocsival a magyar-román határhoz mentek, hogy onnan migránsokat szállítsanak tovább – úgy, hogy tisztában voltak azzal, miszerint a határt illegálisan, a zöldhatáron lépték át a külföldiek.

migráns,embercsempészet,euro
Az embercsempészek fejenként ezer eurót kaptak volna, ha sikeresen eljutnak Olaszországba a migránsok. Forrás: Shutterstock

Nyolc migráns szállt be a két kocsiba

Az ismeretlen megbízó által küldött koordináták alapján érkeztek meg Battonya térségébe, egy határhoz vezető földútra, ahol a vádlott három pakisztánit és egy eritreait, míg társa egy pakisztánit és három ismeretlen állampolgárságú, urdu nyelven beszélő migránst vett fel, majd elindultak a 4444. számú közút irányába.

A Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei észlelték a földúton közlekedő kocsikat, és azért, hogy azokat ellenőrizzék és megállítsák, figyelmeztető fény- és hangjelzést adtak le. Erre az embercsempészek szétváltak: a pakisztáni Dombegyház irányába, a spanyol pedig Battonya felé hajtott el nagy sebességgel, a járőrök pedig indultak utánuk.

A migránsok nagy részének nyoma veszett

A 32 éves pakisztáni férfi, miután a rendőrautó megelőzte, megállt. A kocsiból nemcsak ő, hanem két pakisztáni migráns is kiugrott, majd elmenekültek a helyszínről, nem tudni, hogy merre lehetnek. A csomagtartóban a rendőrök egy pakisztánit és egy eritreait találtak, akik nem tudták hitelt érdemlően igazolni azt, hogy jogszerűen vannak Magyarországon.

Közben a 47 éves spanyol férfi Battonyán keresztül Mezőhegyes felé hajtott, és nem tudni, hogy miként, de a négy migránst a kocsiból kiszállította. Mezőhegyes és Battonya között a rendőrök intézkedés alá akarták vonni, de nem állt meg, hanem továbbhajtott, végül Mezőhegyesen fogták el.

Fejenként ezer euróért vállalták a szállítást

A migránsok számára az utat Romániából Olaszországba pakisztáni embercsempészek szervezték, akiknek a migránsok hozzátartozói fejenként 3 ezer eurót helyeztek letétbe, amelyet akkor fizettek volna ki, ha sikeresen célba is érnek. A pakisztáni vádlott és spanyol társa fejenként ezer eurót kapott volna a sikeres szállításért.

A spanyol után a pakisztáni is börtönbüntetést kaphat

A spanyol férfival szemben a Battonyai Járási Ügyészség tavaly szeptember 4-én emelt vádat, őt a Battonyai Járásbíróság a november 8-án jogerőre emelkedett ítéletével embercsempészés miatt 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 4 év 8 hónapra kiutasította Magyarország területéről.

A pakisztáni férfival szemben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, azonban nem sikerült kézre keríteni, ezért most a távollétében emeltek vele szemben vádat. A járási ügyészségen végrehajtandó börtönbüntetést indítványoztak, valamint azt, hogy utasítsák ki Magyarországról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában