Ítélet született

2024.03.10. 12:04

Szomszédokra utazott a vésztői trió, kihasználták a vihart

Felbujtóként, illetőleg társtettesként nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és lopás vétsége miatt a Szeghalmi Járási Ügyészség vádat emelt egy 27 éves, dobozi illetőségű, de vésztői tartózkodási helyű férfi, élettársa, egy 37 éves, vésztői nő és egy szintén vésztői, 25 éves nő ellen, akik két szomszédjukat is meglopták.

Nyemcsok László

A vádirat alapján a Szeghalmi Járásbíróság előkészítő ülésén jogerősen ítéletet hozott. A bíróság a pár mindkét tagjával szemben 6-6 hónap, míg a 25 éves nővel szemben 5 hónap börtönbüntetést szabott ki, melyek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette. Ezenfelül az egyik sértettnek okozott kár meg nem térült részét, illetve az eljárás során felmerült, közel 200 ezer forintos bűnügyi költséget is meg kell majd fizetniük.

A széfet fémreszelővel törték fel
Forrás: Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Először kődobálással félelmet keltettek a nőben

A közös háztartásban élő terheltek tudomást szereztek arról, hogy a szomszédjukban lakó nő tavaly júniusban hosszabb ideig egyedül tartózkodik a házában, élettársa kórházi kezelése miatt. Ezért elhatározták, hogy pénzt szereznek tőle. Június 23-án, az esti, éjszakai órákban vihar volt Vésztőn, a terheltek erre hivatkozással áthívták magukhoz a szomszédasszonyukat, hogy az értékei őrizetlenül maradjanak. A sértett visszautasította a felajánlást.

Ezt követően a terheltek kővel dobálták meg a sértett hálószobájának ablakát azért, hogy félelmet keltsen benne. A sértett észlelte a koccanást az ablakán, megrémült, és telefonon átszólt a szomszédainak, hogy mégis átmegy hozzájuk. Ezután a férfi és az egyik nő a sértettől kapott kulcsokkal átment a szomszéd házba, hogy a sértett ágyneműjét összepakolják, de kihasználva a helyzetet, feltérképezték a lakást. Ennek során megtalálták a sértett pénztárcáját és egy bútorhoz rögzített számkombinációs széfet is. Miután az ágyneműt át-, a kulcsokat pedig visszaadták, a férfi – a két nő tudtával és felbujtására – visszatért a szomszéd házhoz, és a magával vitt vésővel feltörte a bejárati ajtót. A sértett pénztárcájából kivett 150 ezer forintot, majd lefeszítette a polchoz rögzített széfet, és azzal, valamint a készpénzzel távozott a házból.

Fémreszelővel törték fel az ellopott széfet

A terheltek másnap egy fémreszelő segítségével feltörték a széfet, amelyben a sértett és az élettársa ezer eurót, 450 ezer forintot és 160 román lejt tartott. A lopott pénzen a három terhelt megosztozott, abból mindannyian költekeztek.

pénz, lopás,vésztő
Készpénzt is zsákmányoltak

A nyomozás során a terheltektől a nyomozóhatóság lefoglalt 196 ezer forintot, valamint különböző dolgokat, amiket a terheltek a lopott pénzen vásároltak. Így telefont, ruhaneműket, illetve illatszereket, összesen közel 80 ezer forint értékben. A lefoglalt készpénzt és a vásárolt dolgokat a sértettnek átadták, ezenfelül az egyik terhelt 264 ezer forintot átutalt a sértett élettársának a folyószámlájára kártérítés címén. Ily módon az okozott, 980 ezer forintot meghaladó lopási kárból nagyjából 540 ezer forint megtérült.

Egy másik szomszéd fagyasztóját rámolták ki

Tavaly júniusban a terheltek egy másik szomszédjukat is meglopták. A sértett elutazását kihasználva bementek a szomszédos családi ház bekerített udvarára és a nyitott melléképületbe. A fagyasztószekrényből elvittek különböző húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket több mint 40 ezer forint értékben. A terheltek az élelmiszerből tízezer forint értékben fogyasztottak, a többi élelmiszert pedig a nyomozóhatóság lefoglalta tőlük, és a sértettnek kiadta. Később a terheltek tízezer forint kártérítést megfizettek a sértettnek, ily módon a bűncselekménnyel okozott kár megtérült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában