Késeket is zsákmányoltak

2024.03.03. 12:02

A biztonsági őrök nem védték, hanem lopták az értékeket Gyulán

Társtettesként, kisebb értékre elkövetett lopás kétrendbeli vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 68 éves, büntetlen előéletű, tótkomlósi illetőségű, de gyulai tartózkodási helyű és egy 33 éves, büntetlen előéletű, gyulai férfi ellen, akik biztonsági őrként megdézsmálták a rájuk bízott értékeket. Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a biztonsági őrök ellen.

Nyemcsok László

Még 2022. június 24–26-a között rendeztek a gyulai várnál egy kulturális, népművészeti rendezvényt. A sokadalmi teret közrefogó gyalogút mentén és a téren különböző, főleg kézműves termékek árusítására, valamint bemutatók tartására alkalmas sátrakat, pavilonokat állítottak fel. Az esti zárások után a kereskedők az árukészletet, a mesteremberek a szerszámaikat, valamint a napközben kiállított alkotások jelentős részét nem szállították el, hanem a sátrakban, pavilonokban hagyták.

biztonsagi, or, lop, ved
Beugrós biztonsági őrként alkalmazták őket. Forrás:  Illusztráció: Shutterstock

Egyedi késeket és faragott fogast is zsákmányoltak

A vádirat szerint a terheltek egy gyulai, vagyonvédelemmel foglalkozó cég alkalmazásában álltak a vádbeli időszakban, úgynevezett  beugrós biztonsági őrként dolgoztak a rendezvényen. Feladataik közé tartozott az értékesítő- és bemutatópavilonok őrzése is.

A két férfi a június 25-ei esti zárás és a másnapi nyitás közötti időben a rendezvény területén történt közösen járőrözött. Ezt megelőzően megbeszélték, hogy bemennek az egyik népi iparművész, fafaragó által használt pavilonba. Így is tettek, és onnan elvettek hat különleges, kézzel készült, egyedi kést és három faragott botot, összesen közel 245 ezer forint értékben. Bementek a szomszédos pavilonba is, amit szintén egy népi iparművész, fafaragó használt, és onnan egy 200 ezer forint értékű faragott, fali fogast loptak el.

A kést bolhapiacon adta el, a tulajdonos később vásárolta vissza

Az eltulajdonított értékeket – két kés kivételével – a nyomozóhatóság a terheltektől lefoglalta, és azokat a sértetteknek visszaadta, így az okozott kár nagyrészt megtérült. Az egyik hiányzó kést a tulajdonosa egy jóhiszemű férfitól vásárolta vissza, akinek azt az egyik terhelt értékesítette a lopást követően a gyulai bolhapiacon tízezer forintért. A másik hiányzó kés értékét pedig a vagyonvédelmi cég megtérítette a sértett részére.

Tekintettel arra, hogy az egyik elkövető a kés értékesítéséből 10 ezer forinthoz jutott, a járási ügyészség vádiratában indítványt tett arra, hogy a bíróság ennek erejéig rendeljen el vagyonelkobzást ezen elkövetővel szemben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában