Csomagküldő cég

2024.03.26. 15:13

25 milliós hekkertámadás: a FoxPost nem enged a zsarolásnak

A FoxPost Zrt. álláspontja határozott: nem enged a zsarolásnak. Hiszik, hogy a zsarolásnak való engedés nem megoldás, mert fenntartja és ösztönzi a bűnözés ezen formáját – jelentette ki Bengyel Ádám, a csomagküldő cég vezérigazgatója. A Foxpost a rendőrséggel szorosan együttműködve megvédte a vásárlók adatait, és garantálja rendszerei biztonságát. Egy hekkertámadást sikerült kivédeni, nem kerültek ki a felhasználók jelszavai, sem rendelési adatai. Mindez egy Békés vármegyei ügyhöz kapcsolódik.

Nyemcsok László

Zsaroló tartalmú e-mailt kapott a Foxpost csomagküldő szolgálat tavaly október 30-án, amelyben a levélíró azt állította, hogy egy 4 fős hekkercsoport behatolt a cég hálózatába, és onnan közel egymillió ügyfél adatait szerezték meg. A zsaroló azért, hogy a birtokába jutott adatokat ne szivárogtassa ki, és ne adja el harmadik félnek, 25 millió forint értékben követelt kriptovalutát a cégtől. Hogy bizonyítsa állítását, az e-mailhez csatolmányban elküldött több tucat ügyféladat-másolatot.

25 milliós, Foxpost, csomagküldő, vállalat, vásárlók, hekkertámadás
A Foxpost a rendőrséggel szorosan együttműködve megvédte a vásárlók adatait, és garantálja rendszerei biztonságát. Fotó: Illusztrácó: Shutterstock

25 milliós zsarolás: Gádoroson ütöttek rajta a 26 éves férfin

A cég a követelt összeg töredékét – összesen 837 ezer forintot – próbautalásként átutalta az elkövető által megadott kriptotárcára, és értesítette a rendőrséget. Ezt követően a cég megegyezett a zsarolóval további 4,2 millió forint átadásáról. Az egyeztetéseket követően az elkövető és társa idén február 15-én hajnalban megjelentek annál az orosházi automatánál, amelybe a pénzt kérték, majd a tárolóból felvették a számukra elhelyezett csomagot.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztályának nyomozói az információk birtokában február 15-én Gádoroson rajtaütöttek a zsaroló e-mail küldésével gyanúsítható 26 éves C. Dávidon, továbbá elfogták azt a férfit is, aki a csomagautomatához fuvarozta a férfit.

A nyomozók adathordozókat is lefoglaltak

A nyomozók mindkét férfi lakásán kutatást tartottak, és mobiltelefonokat, laptopot, valamint adathordozókat foglaltak le.  A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztály nyomozói C. Dávidot információs rendszer vagy adat megsértése, továbbá zsarolás megalapozott gyanújával hallgatta ki és őrizetbe vétele mellett kezdeményezték letartóztatását. A férfi társát, L. Dávid Zoltánt ugyanezen cselekmények miatt bűnsegédi magatartással gyanúsítják, ő szabadlábon védekezhet.

A csomagküldő cég megvédi infrastruktúráját

Bengyel Ádám, a csomagküldő cég vezérigazgatója hírportálunknak kiemelte, a vállalat minden szükséges lépést megtesz az adatok védelme és rendszerei biztonságának garantálása érdekében, szorosan együttműködik a hatóságokkal, hogy megvédje infrastruktúráját. A rendőrség munkájának köszönhetően a tetteseket elfogták, adatok nem kerültek nyilvánosságra. Az ügyfelek kiszolgálása és az üzletmenet folyamatossága mindvégig zavartalan volt.

A FoxPost Zrt. álláspontja határozott: nem engedünk zsarolásnak. Hisszük, hogy a zsarolásnak való engedés nem megoldás, mert fenntartja és ösztönzi a bűnözés ezen formáját

A támadó által ellopott, de nyilvánosságra nem került adatok közvetlen károkozásra nem alkalmasak. Nem kerültek ki a felhasználók belépési adatai, jelszavai és a webshopok rendelési adatai. A FoxPost ezúton is felhívja a figyelmet, hogy semmilyen formában nem kér bankkártyaadatokat a felhasználóktól!

 A vállalat által lefolytatott belső vizsgálat megállapította, hogy a támadók potenciálisan néhány százezer felhasználó egyes adataihoz férhettek hozzá, azonban bizonyíthatóan, kevesebb mint száz felhasználó adatait lopták el. Az érintettek a vonatkozó szabályoknak megfelelően tájékoztatást kaptak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában