Békés vármegye

2024.02.26. 12:03

Videokártyákat és számítógépes alkatrészeket kínált a csaló

A Békéscsabai Járási Ügyészség 8 rendbeli kisebb értékre üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 7 rendbeli csalás vétsége és 14 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy 34 éves büntetett előéletű gyulai férfival szemben, akik internetes csalásokat követett el, és számítástechnikai alkatrészek ígéretével 15 sértettet csapott be.

dr. Nagy Szilvia

A Békés Vármegyei Főügyészségen elmondták, hogy a férfit korábban a Pesti Központi Kerületi Bíróság a 2019. március 6-án jogerőre emelkedett határozatával kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette. Ez a büntetés azonban nem bírt kellő visszatartó erővel, a férfi a most terhére rótt bűncselekményeket a korábbi felfüggesztett büntetésének próbaideje alatt követte el.

videokártya, számítógépes alkatrész, internetes csaló, Békés vármegye
Videokártyát és számítógépes alkatrészeket kínált, 15 embert csapott be az internetes csaló
Forrás: shutterstock

A férfi 2021 áprilisától 2022 áprilisáig terjedő időszakban különböző dolgokat – elsősorban videokártyákat és számítógép alkatrészeket – kínált eladásra egy kifejezetten számítástechnikai termékekre specializálódott internetes apróhirdetési oldalon. A meghirdetett termékekkel azonban nem rendelkezett, a valótlan tartalmú hirdetésekkel jogtalan haszonszerzési célzattal megtévesztette a sértetteket. A férfi a meghirdetett termékek vételárát előre kérte átutalni a számlájára, majd miután a pénzt megkapta, semmit nem küldött a megrendelők részére, ehelyett postai feladóvevények hamisításával próbálta elhitetni az érintettekkel, hogy a feladás megtörtént. A férfi cselekményeivel rendszeres haszonszerzésre törekedve összesen 15 sértettet károsított meg. Egyenként 4 ezertől 149 ezer forintig terjedő kárt okozott a sértetteknek, azonban utóbb – egy kivételével – valamennyiük számára megtérítette az okozott kárt.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és kobozza el tőle a bűncselekmények elkövetéséhez használt mobiltelefont. Tekintettel arra, hogy a férfi a bűncselekményeket a korábban vele szemben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, a járási ügyészség indítványt tett a 2 év időtartamú felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtására is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában