Vádemelés

2024.02.27. 10:42

Szabálytalanul előzte a kocsisort, halálos balesetet okozott

Szabálytalan előzés miatt halálos balesetet okozott a 47-esen 2022 novemberében a Gyulai Járási Ügyészség szerint az az 52 éves mezőberényi férfi, aki ellen most vádat emeltek halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt. A sofőr végrehajtandó szabadságvesztésre számíthat, illetve évekre elvehetik a jogosítványát. Emellett a nyomozás során felmerült, 600 ezer forintnál is több bűnügyi költséget ugyancsak neki kell majd várhatóan megfizetnie.

Licska Balázs

A férfi 2022. november 18-án a 47-esen Békéscsaba felől Mezőberény irányába tartott. Mezőberény külterületén az előtte haladó, legalább hat járműből álló sor folyamatos előzésébe kezdett. Áttért a menetirány szerinti bal oldali forgalmi sávba, és folyamatosan, a jobb oldali forgalmi sávba történő visszatérés nélkül elhaladt öt jármű – négy autó és egy busz – mellett. 

halálos közúti baleset,vétkes sofőr,vádemelés
Halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emeltek vádat a vádhatóság szerint vétkes sofőr ellen
Forrás: shutterstock

Ezt követően a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sávba történő visszatérés nélkül egy 40 kilométer/óra körüli sebességgel, figyelmeztető jelzéssel ellátott lassú járműből és a hozzá kapcsolt úgynevezett földrostagépből álló szerelvény előzésébe kezdett. Az előzés megkezdésekor azonban helytelenül mérte fel a bal oldali forgalmi sáv szabad területét, így későn észlelte az ott, vele szemben szabályosan közlekedő kocsit, ami miatt összeütköztek. 

A vétlen autós megpróbálta elhárítani a balesetet azzal, hogy a menetiránya szerinti jobb oldal felé húzódott, azonban az ütközést ennek dacára sem tudta elkerülni. A sértett által vezetett kocsi a vádlott számára a lassú jármű előzése során mindvégig észlelhető volt. A baleset következtében a vétlen autót vezető 38 éves férfi olyan többszörös súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhunyt, és a vádlott szintén nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádhatóság szerint az 52 éves mezőberényi férfi megszegte a KRESZ-ben foglaltakat, miszerint előzni abban az esetben lehet, ha az előzéshez igénybe venni kívánt forgalmi sáv olyan távolságban szabad, hogy – figyelemmel az előzni kívánó és a megelőzendő jármű sebessége közötti különbségre – az előzés a szembejövő forgalmat nem zavarja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában