Költségvetési csalás

2024.02.22. 17:13

Evangéliumi Testvérközösség: letartóztatták a gazdasági vezetőt

A Gyulai Járásbíróság nyomozási bírája csütörtökön egy hónapra elrendelte Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség gazdasági vezetőjének a letartóztatását, aki az ügyészség álláspontja szerint 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni. Ónodi István letartóztatását különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt kezdeményezte a Békés Vármegyei Főügyészség.

Beol.hu

A letartóztatás kapcsán lefolytatott csütörtök délutáni tárgyalást követően dr. Jánosi Pál, a gazdasági vezető védője fellebbezést jelentett be a végzés ellen, így az nem jogerős. Másodfokon a Gyulai Törvényszék dönt majd. 

evangéliumi, testvérközösség, csalas, bunugy, vizsgalat
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt vizsgálódnak. Fotó: Bencsik Ádám

Az ügyészség még szerdán kiadott közleménye alapján a megalapozott gyanú szerint a férfi az egyik egyház szociális és oktatási, nevelési tevékenységet folytató intézményeinél gazdasági vezetőként dolgozott. A férfi az adóbevallások benyújtásáért felelős személyként a 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban az illetékes adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek vonatkozásában valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be.

BA-8371
Ónodi István (képünkön) és dr. Jánosi Pál elmondták, fellebbezést jelentettek be a döntéssel szemben. Fotó: Bencsik Ádám

Az intézmények munkavállalói részére megállapított bruttó munkabérből a kifizetéskor a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat levonták, azonban a férfi a havi bevallási és befizetési kötelezettségeinek nem, illetve nem teljes körűen tett eleget. A férfi az általa vezetett intézmények tekintetében a vizsgált időszakban az alapbevallásokat jellemzően nullás tartalommal vagy minimális foglalkoztatotti kör vonatkozásában teljesítette.

A férfi a gazdasági vezetése alatt álló intézmények vonatkozásában a valótlan tartalmú bevallások benyújtásával összesen közel 14 milliárd forint bruttó munkabér után mulasztotta el a közterheket bevallani és befizetni az adóhatóságnak, és ezzel 6,5 milliárd forint összegben okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

A férfit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságán különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A cselekmény büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában