Hatmilliós kár

2023.12.17. 09:30

Valótlan biztosítási szerződéseket készített

Jelentős kárt okozó üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette, 62 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint 27 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 69 éves, büntetlen előéletű, szolnoki férfi ellen, aki a biztosítási jutalékok jogosulatlan megszerzése érdekében valótlan tartalmú biztosítási szerződéseket készített. A valótlan tartalmú szerződések elkészítésében, felhasználásában néhány esetben részt vett egy 39 éves, büntetlen előéletű, szolnoki és egy 53 éves, büntetlen előéletű szajoli férfi is, nekik bűnsegédlet miatt kell bíróság elé állniuk.

Papp Gábor

A sértettek tudta nélkül kötötte meg a szerződéseket.

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A 69 éves férfi a vádbeli időszakban egy betéti társaság kültagja volt, amely cég főtevékenysége biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység volt. Az egyik országosan ismert biztosítási zrt. – a későbbi sértett – 2019. november 22-én megbízási szerződést kötött a bt.-vel biztosítási értékesítési tevékenység végzésére. A bt. a megbízási szerződés alapján jutalékban részesült a megkötött biztosítások után, továbbá jutalék-visszatérítési kötelezettség terhelte. Eszerint a részére fizetett jutalékot részben vagy egészben köteles visszafizetni, amennyiben a közvetített biztosítási szerződés idő előtt megszűnik vagy a biztosítási díj olyan mértékű változása következik be – ideértve a díjfizetés szüneteltetését is –, amely nem fedezi a kifizetett jutalék összegét. Az üzletszabályzat szerint az üzletkötőnek az életbiztosítások esetén 1 havi díj befizetése után jóváírják a jutalékot, ha azonban 1 éven belül szűnik meg a szerződés, 100 százalékban visszaírják a jutalékot.

Az üzletkötői tevékenységet a fenti megbízási szerződés alapján a 69 éves férfi végezte, aki azért, hogy a biztosító a részére minél több jutalékot utaljon, jogosulatlanul megszerezte több ember személyes adatait, amelyek felhasználásával ezen sértettek tudta nélkül valótlan tartalmú biztosítási szerződéseket kötött. Ezen kívül több személyt rávett arra, hogy az adataikat bocsássák a rendelkezésére azért, hogy látszólag biztosítási szerződéseket kössenek, amelyen a férfi valótlan munkaviszonyra és jövedelemre vonatkozó adatokat tüntetett fel, hogy ezáltal jutalékhoz jusson. A férfi az így létrejött valótlan tartalmú szerződések után legalább egy, legfeljebb pár havi díjat befizetett, hogy a jutalékot megkapja, illetve az ne írják azonnal vissza. Ezzel a biztosítót tévedésbe ejtette, és az így megszerzett jutalék kifizetésével több mint 6 millió forint kárt okozott a részére.

A járási ügyészség az érintettek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a 69 éves férfit végrehajtandó börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és a biztosítás értékesítési tevékenységtől; társaival szemben az ügyészség végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Ezen felül az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság kötelezze őket az okozott kár megtérítése és a nyomozás során felmerült, közel 940 ezer forintot kitevő bűnügyi költség megfizetésére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában