Ítélet

2023.11.11. 11:44

Vasláncon tartotta, éheztette kutyáit egy gerendási férfi

Állatkínzás két rendbeli vétsége miatt a Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján hat hónap időtartamú egy évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt előkészítő ülésén a Békéscsabai Járásbíróság egy 53 éves büntetlen előéletű gerendási férfit, aki láncon tartotta kutyáit és nem gondoskodott megfelelő ellátásukról, ezzel különös szenvedést okozott a számukra.

Papp Gábor

A közepes termetű keverék kutya mindösszesen 85 centis vasláncon tengődött.

Fotó: Shutterstock/illusztráció

Mint az az ügyészség sajtóközleményében olvasható, a férfi a lakóhelyéül szolgáló gerendási tanyán két kutyát tartott láncon úgy, hogy az ebek megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel való ellátásáról huzamosabb időn keresztül nem gondoskodott, így mindkét állat lesoványodott, alultápláltságuk szemmel látható volt. Az egyik egy nagytestű, kaukázusi jellegű kutya volt, amelyik 110 centis vasláncra volt kikötve, és az éhezés miatt a közeli fa kérgét is megrágta, valamint az intézkedés időpontjában ivóvize sem volt. A másik, közepes termetű keverék kutya mindösszesen 85 centis vasláncon tengődött. Nyakörve redőnygurtniból volt, de olyan szorosan megkötve, hogy az belevágott az állat nyakába, az így keletkezett nyílt seb orvosi ellátást igényelt volna, de a férfi erről sem gondoskodott. Ennek a kutyának volt ugyan ivóvíz kitéve, de azt a lánc rövidsége miatt nem érte el. 

Január 31-én rendőri intézkedést tartottak a tanyán a jegyzőhöz érkezett bejelentés alapján, amelynek során a kutyákat lefoglalták és az állatvédők előbb állatorvoshoz, majd menhelyre vitték őket.

A bíróság az ügyészség indítványa alapján a két kutyát elkobozta és a férfit 184 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában