Kék hírek

2023.11.27. 10:29

Szinte egész nap piált, miközben kocsikázott Dévaványán

Jogosítvány nélkül és ittasan kötötte el ismerőse autóját egy 33 éves dévaványai férfi, ráadásul úgy, hogy a vezetéstől korábban el is tiltották. A férfit jármű önkényes elvétele, eltiltás hatálya alatti járművezetés és ittas járművezetés miatt másfél év végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték a minap jogerősen a Szarvasi Járási Ügyészség vádirata alapján a Szarvasi Járásbíróságon, emellett hét évre a közúti járművezetéstől ugyancsak eltiltották.

Licska Balázs

Eltiltották a vezetéstől, nem volt jogosítványa, ráadásul piált is, mielőtt elkötötte ismerőse járgányát. Illusztráció: Shutterstock

A férfit a Gyulai Járásbíróságon tavaly tavasszal jármű önkényes elvétele és ittas járművezetés miatt – négy évre felfüggesztve – 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közúti járművek vezetésétől. A férfinak egyébként nincs jogosítványa semmiféle járműkategóriára, és a bűncselekmények elkövetése előtt sem volt.

A vádlott és egy ismerőse – a későbbi sértett – tavaly október 10-én találkoztak egymással a dévaványai buszállomáson, majd együtt elmentek egy helyi autószerelőhöz, és elhozták onnan az ismerős megjavított kocsiját. Az autót aznap nagyjából 13 óráig a tulajdonosa vezette, majd ekkor a vádlott – kihasználva azt, hogy a társa rövid időre elment – beült a sofőrülésbe. Bár a közben visszaérkező sértett tudta, hogy a vádlott aznap 10 órától különböző helyeken nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott, nem akadályozta meg őt abban, hogy vezessen.

Az ittassága miatt a kocsi biztonságos vezetésére alkalmatlan állapotban lévő férfi egészen estig autókázott Dévaványa belterületén, és közben ismét nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott. 18 óra körül leparkoltak a dévaványai buszállomás közelében. A sértett bement egy pékségbe vásárolni, majd, miután visszatért a kocsiban várakozó vádlotthoz, határozottan felszólította, hogy fejezze be az autóvezetést.

A vádlott ennek a kérésnek nem tett eleget, sőt el is hajtott a járgánnyal. Dévaványán közlekedett egészen 19 óra 30 percig, amikor a vasútállomásnál a rendőrök ellenőrizték és megszondáztatták, amelynek eredményeként kiderült, hogy a férfi közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt.

A járási ügyészségnél jelezték: a vádlott több ponton is megszegte a KRESZ-ben foglaltakat. Ugyanis járművet többek között csak az vezethet, akinek szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol; aki az adott kategóriára érvényes jogosítvánnyal rendelkezik, és nem tiltották el a jármű vezetésétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában