Kék hírek

2023.11.09. 15:42

Szabálytalan előzést rögzített Békésen a rendőrség autójának kamerája - videóval

Olyan előzést rögzített a békési kapitányság egyik szolgálati autójának kamerája november 3-án este a városban, melynél az előző személykocsi-vezető szabálytalan volt, megzavarta a szemből érkezőt. A manőver belterületen, tehát alacsonyabb sebességnél történt, a megelőzött rendőrnek nem kellett hirtelen fékeznie, elég volt lassítania, az előző jármű pedig még éppen idejében vissza tudott térni a saját sávjába, nem ütközött össze a szemből érkezővel.

Nyemcsok László

Könnyen baleset történhetett volna a szabálytalan előzésből

Forrás: Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Deményné Tűri Zsanett, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte, ennek a szabálytalanságnak szerencsére nem lett baleset a következménye, de hasonló helyzetben, gyorsabb forgalomnál, vagy ha a szemből érkező megijed, és elrántja a kormányt, könnyen megtörténhet, hogy egy nem kellően átgondolt előzés balesettel, ütközéssel végződik.

– Ezért a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy csak akkor előzzenek, ha az a sáv, amelybe áttérnek, olyan távolságban szabad, hogy biztosan nem zavarnak meg senkit. Nézzék meg alaposan azt is, hogy más nem kezdte-e meg annak a járműnek az előzését, ami mellett szeretnének elmenni, és a manőver megkezdése előtt arról is győződjenek meg, hogy őket sem előzi még senki – hangsúlyozta a sajtóreferens. – Rendszeresen tisztítsák meg, tartsák karban, használják a világítóberendezéseket, jelzőfényeket, hogy láthatók legyenek. Tartsanak megfelelő oldaltávolságot, és úgy térjenek vissza a saját sávjukba, hogy a megelőzött vezetőt se zavarják meg. Ha előzni készülnek, használják az irányjelzőt!

Deményné Tűri Zsanett kitért arra, jobbról csak kivételes esetekben szabad előzni, főszabály szerint balról kell. A KRESZ több tilalmat is felsorol, így például tilos előzni gyalogos-átkelőhelyen és vasúti átjáróban, illetve közvetlenül ezek előtt. Be nem látható kanyarban, bukkanónál sem szabad előzni, kivéve, ha egyirányú a forgalom vagy záróvonal van, és az előzéskor a saját sávjukban maradnak úgy, hogy a záróvonalat nem érintik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában