Dr. Tímár Tamás

2023.11.26. 07:00

Madrid melletti nemzetközi mentési gyakorlatot értékelt a csabai őrnagy

A múlt héten tartották a spanyol Unidad Militar de Emergencias (UME) városi kutató-mentő csapat újraminősítési gyakorlatát Madrid közelében. A magyar katasztrófavédelmet a békéscsabai dr. Tímár Tamás tűzoltó őrnagy, a HUNOR összekötő tisztje képviselte.

Beol.hu

A spanyol mentőcsapatnak a „Matugenia” szigetén történt 6.3-as földrengés utáni nemzetközi segítségkérésre reagálva, az INSARAG előírásainak megfelelően kellett indítania a bevetést.

Fotó: Dr. Tímár Tamás

Mint az a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldalán olvasható, az eljárás adminisztratív, elméleti része, a technikai felszerelések szemléje és a gyakorlatok helyszíneinek a bejárása után, a harmadik naptól kezdődött a minősítés gyakorlati része. A spanyol mentőcsapatnak a „Matugenia” szigetén történt 6.3-as földrengés utáni nemzetközi segítségkérésre reagálva, az INSARAG előírásainak megfelelően kellett indítania a bevetést.  

A kilencfős minősítő bizottságban Tímár Tamás angol, amerikai, ukrán, francia, német, holland és svájci szakértőkkel dolgozott együtt, mandátuma a mentési szekcióra terjedt ki. A minősítési eljárás az ENSZ városi kutató-mentő testületének szakértői csoportja által összeállított csekklista alapján történik: az érintett mentőszervezetet a segédlet dokumentumában szereplő 172 pont alapján értékelik, a csapatnak minden egyes elemnek meg kell felelnie. 

Folyamatosan szemlézték az egyes mozzanatokat /Fotó: dr. Tímár Tamás/

A magyar szakember a mentés ellenőrzőjeként túlnyomórészt a kárterületen végezte tevékenységét. Az angol kollégával váltották egymást, legalább egy minősítőnek a kárterületen kellett tartózkodnia. A megfigyelések alkalmával folyamatosan szemlézték az egyes mozzanatokat (felszerelések előkészítése és használata, fa-, acél- és vasbeton szerkezetek vágása, emelési és mozgatási műveletek, különböző megtámasztási technikák és stabilizálás, kötéltechnikai mentés, zárt térben történő feladatok). Minden alkalommal a biztonságos munkavégzés volt a prioritás. 

A minősítés sikerrel járt, az Unidad Militar de Emergencias mentőszervezet további öt évre megszerezte a közepes kategóriájú városi kutató-mentő minősítést. Az erről szóló dokumentumot és emlékplakettet az ENSZ INSARAG Titkárság nevében Christophe Debray adta át. 

A gyakorlat tapasztalatait a HUNOR Mentőszervezet újraminősítésébe a törzs állománya beépíti, ezzel is növelve a csapat hatékonyságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában