Kék hírek

2023.11.30. 09:18

Kifosztott egy értelmi fogyatékos férfit az orosházi hajléktalan

Kifosztás bűntette miatt kezdeményezte az Orosházi Járási Ügyészség egy 47 éves, többszörösen büntetett előéletű, erőszakos többszörös visszaesőnek minősülő, orosházi illetőségű, de hajléktalan életmódot folytató férfi letartóztatását, aki egy közepes fokban értelmi fogyatékos férfitól vette el a pénzét.

Nyemcsok László

Arányaiban a lopások száma Békés vármegyében volt a legalacsonyabb az elmúlt nagyjából egy évben Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a férfi idén november 21-én, a kora délutáni órákban Orosházán, az Október 6. utcában szólította le a sértettet, aki éppen egy sérült emberek részére fenntartott nappali intézményből jött ki. A terhelt újságot kínált megvételre a közepes fokban értelmi fogyatékosságban szenvedő sértettnek, majd a kezében tartott táskájából kivette annak pénztárcáját, abból pedig elvett legalább 3500 forintot.

Ezután a vádlott a sértettet arra bírta rá, hogy együtt menjenek be az egyik helyi bankfiókba azzal a céllal, hogy a sértett a bankkártyájával készpénzt vegyen fel a bankszámlájáról a terhelt számára. Valójában a sértettnek nincs sem bankkártyája, sem folyószámlája, csak egy bankkártyához összetéveszthetően hasonló papírlapot tartott a tárcájában. A terhelt viszont abban a hiszemben volt, hogy az bankkártya, és annak felhasználásával a bankfiókban a sértett pénzéhez hozzájuthat. A terhelt cselekményével így összesen 3500 forint kárt okozott, mely a lefoglaláskor megtérült.

A férfival szemben további három eljárás is folyamatban van a Budapest X. Kerületi, az Orosházi és a Békéscsabai Rendőrkapitányság előtt lopások és rongálás miatt. A kényszerintézkedést pedig egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kezdeményezte az ügyészség; másrészt tartani lehet attól is, hogy a terhelt szabadlábra kerülve a büntetőeljárásban részt vevő személyek befolyásolásával vagy megfélemlítésével a bizonyítás eredményének meghiúsítására törekedne, illetőleg az előéletére figyelemmel a bűnismétlés veszélye is fennáll. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában