Csaló

2023.10.22. 16:23

A börtönből telefonálva vert át több embert egy férfi

Kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás 2 rendbeli bűntette, csalás bűntettének kísérlete és 2 rendbeli csalás vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 55 éves büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő zalahalápi férfi ellen, aki börtönben ülve telefonon csapott be és károsított meg több sértettet.

Papp Gábor

Több embert is sikerült így becsapnia.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A férfi korábban számos alkalommal volt büntetve különböző jellegű bűncselekmények miatt, a jelen ügyben terhére rótt bűncselekmények elkövetésének időpontjában is jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte a Budapesti Fegyház és Börtönben. A pénzből a családtagjainak juttatott.

A férfi 2021. december 23-án, a délelőtti órákban a Budapest Fegyház és Börtönből véletlenszerűen kiválasztva felhívott egy békési nőt és álnéven bemutatkozva tévedésbe ejtette őt, miszerint egy nyereményjátékon nyertesként a sértettet sorsolták ki. Közölte továbbá, hogy akkor jut a nyereményhez, ha belép a saját netbankjába, majd az utalás rovatba beír 150 ezer forint összeget, a közlemény rovatba pedig a férfi által megadott, kitalált nyereménykódot, és ezt elküldi az általa megadott bankszámlára. A sértett a férfi kérésének eleget tett és bankszámlájáról elutalta a kért összeget. Ezt követően a férfi ismét felhívta és közölte vele, hogy technikai hiba lépett fel, ezért a tranzakciót újra meg kell ismételnie. A nő a bankszámláján lévő megmaradt 80 ezer forintot szintén elutalta. Az összegek utalását követően a férfi a telefonbeszélgetést megszakította, és a továbbiakban elérhetetlenné vált. A férfi által megadott bankszámla egy ismerőséé volt, akit az utalások után megkért arra, hogy a pénzt vegye le, és azt küldje tovább, illetőleg személyesen adja át az általa meghatározott személynek. A bankszámlatulajdonos nem tudott róla, hogy számláját a férfi bűncselekmény elkövetéséhez használja. A sértett részére okozott kár nem térült meg. A férfi ugyanilyen módszerrel verte át egy kesztölci házaspár mindkét tagját külön-külön, illetőleg egy salgótarjáni nyugdíjas nőt is.

Nem dőlt be ugyanakkor az átverésnek egy budapesti férfi. Az utasításokat végig követte, de gyanúja támadt, hogy csalás áldozata lehet, ezért összesen a kért 150 ezer forint helyett 1 forintot utalt a megadott bankszámlára. Ekkor a férfi kifogásolta, hogy az 1 forint ellenében a nyereményt nem tudja utalni, erre a sértett közölte, miszerint tudja, hogy csalással akarnak tőle pénzt szerezni. A férfi a telefonbeszélgetést azonnal megszakította.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és állapítsa meg, hogy a férfi a kiszabott szabadságvesztés büntetésből a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható. Mivel a sértettek a részükre okozott kár erejéig polgári jogi igényt érvényesítettek, ezért a járási ügyészség indítványa arra is kiterjedt, hogy a bíróság ezen polgári jogi igényeknek adjon helyt és kötelezze a férfit az okozott kár megtérítésére.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában