Békés vármegye

2023.09.04. 13:53

TÉT-re megy a rendőrség új programja

TÉT (Tanulás–Élmény–Tapasztalat) címmel indított bűnmegelőzési programsorozatot a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával. A kezdeményezést hétfőn délelőtt a Gyulai Várfürdő előtt tartott sajtótájékoztató keretében mutatták be.

Papp Gábor

Deák Sándor rendőr őrnagy, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója

Fotó: Für Henrik

A program a környezet- és állatvédelemre, az online térben elkövetett jogsértésekre fókuszál. A témák, a kérdések fontosságára a vármegyében nyolc alkalommal, egynapos rendezvények keretében hívják fel a figyelmet, míg a prevenciós üzeneteket környezetbarát anyagból készült poharakon helyezik el, amelyekhez a vármegye négy kiemelt strandján, Békéscsabán, Gyomaendrődön, Gyulán, Füzesgyarmaton juthatnak hozzá az érdeklődők, illetve mind a nyolc rendőrkapitányság területén terveznek kitelepüléseket.

A poharakon kívül úgynevezett „menetlevél" is fűződik a programhoz, a kapcsolódó játék azzal válik elérhetővé. A projekt részeként a vármegyében található öt, a környezet- és állatvédelem szempontjából fontos helyszínt, a szarvasi Körösvölgyi Állatparkot, a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontot, a békéscsabai Körösök Völgye Látogatóközpontot, a szintén békéscsabai Remonda Tanyasi Közösségi teret és a gyulai Gabóca Sajtműhelyt látogathatják meg a kezdeményezés iránt érdeklődők.

Deák Sándor rendőr őrnagy, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója kifejtette, évről évre igyekeznek valamilyen újdonsággal meglepni a vármegyében élőket.

– A fórumokon és a programokon keresztül igyekszünk olyan információkat eljuttatni a különböző korosztályokhoz, fiatalokhoz, idősebbekhez, amelyek segítenek abban, hogy elkerüljék az áldozattá válást – tette hozzá. Mint mondta, idén rendhagyó programot indítottak TÉT elnevezéssel, amely a tanulás, élmény, tapasztalat kezdőbetűit jelenít meg.

Kun Miklós

– Ezekre a kifejezésre igyekszünk felfűzni azokat az információkat, azokat az ismereteket, amelyeket fontosnak tartunk a három szó szempontjából – emelte ki Deák Sándor, aki szólt a kezdeményezésről fűződő játékról. Az érdeklődők az említett menetlevéllel végigjárhatják az öt helyszínt, majd a levelet az ott kapott pecsétekkel visszaküldhetik a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányágra. Az első ötven visszaküldő a gyulai várfürdőbe szóló családi belépőjegyet fog nyerni.

– A helyszíneken olyan programelemek várják a látogatókat, amelyek sokoldalú tanulást tesznek lehetővé az állatvédelemtől a környezetvédelemig. Az állomáshelyek pedig már önmagukban is óriási élményt jelentenek – sorolta a kiemelt főelőadó. – A környezetbarát poharakon pedig a három témában hívószavakat helyeznek el, amelyeken kulcsfontosságúak a kérdések szempontjából, illetve például az online tér veszélyeit is megjelenítik. Kifejtette, bíznak abban, hogy akik kézbe veszik a poharakat, kedvet kapnak a játékhoz. A Gyulai Várfürdőbe szóló belépők, illetve az ott eltöltött idő pedig teljessé teszi az élményt.

Lényeges területeket céloznak meg

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a rendőrséggel való kiváló szakmai kapcsolatuk hosszú évekkel ezelőttig nyúlik vissza. Példaként említette a strandrendőri szolgálatot, ami nagyon sokat jelent a fürdőzök és cégük számára. 

– Mint a régió egyik legjelentősebb turisztikai attrakciója szerettünk volna hozzájárulni a kezdeményezés sikeréhez, annak még nagyobb súlyt adni, a belépőkkel pedig motiválni az érdeklődőket, hogy vegyenek részt a menetleveles játékban – hangsúlyozta Kun Miklós. Az ügyvezető igazgató kitért arra, nagyon fontosnak tartották a támogatást, mert a program kiemelten lényeges területeket céloz meg.

Szólt arról, hogy szinte mindenkinek van olyan ismerőse, aki online térben elkövetett bűncselekmény áldozata lett. 

– Már csak ezért is fontos a tájékoztatás, a felvilágosítás, ahogy a másik két témára is kiemelten kell figyelni. Ezt a tevékenységet pedig messzemenőkig támogatjuk – fogalmazott Kun Miklós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában