Letartóztatásban

2023.09.11. 17:11

Battonyánál, a százas erdőnél vártak a migránsok az embercsempészekre

Embercsempészés miatt kezdeményezte a Battonyai Járási Ügyészség egy 20 éves és egy 30 éves pakisztáni férfi letartóztatását – közölték a Békés Vármegyei Főügyészségen, hozzátéve, hogy a Békéscsabai Járásbíróság a vádhatóság indítványával egyetértve el is rendelte egy hónapra a vádlottak letartóztatását szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás veszélyeztetése, valamint a bűnismétlés veszélye miatt.

Licska Balázs

Több ezer euróért vállalták az embercsempészek a fuvarozást.

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

A két pakisztáni férfi pénzért, azaz anyagi haszonszerzésből nyújtott segítséget nyolc külföldinek – négy pakisztáninak, két etiópnak, valamint egy-egy bangladesinek és indiainak – abban, hogy augusztus 29-én, az esti órákban illegálisan, a zöldhatáron keresztül átléphessék Battonya közelében a magyar-román határt.

A 20 éves férfi a nyolc külföldit augusztus 29-én, az esti órákban átvezette a zöldhatáron keresztül Romániából Magyarországra, majd Mezőkovácsháza és Battonya között az úgynevezett százas erdőhöz kísérte, aztán pedig otthagyta őket. Másnap reggel a két vádlott egy-egy kocsival megjelentek az erdőnél, hogy a migránsokat az ország belseje felé továbbszállítsák. Azonban nem tudták elfuvarozi az embercsempészek az illegális határátlépőket. A battonyai határrendészeti kirendeltség járőrei a 20 éves férfit és hat migránst a földúton elakadt kocsi közelében intézkedés alá vonták. Közben a 30 éves férfi a másik autóval nagy sebességgel elhajtott a helyszínről, nem sokkal később Dombegyházon fogták el. 

Az intézkedés során a migránsok nem tudták igazolni, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. Romániából Olaszországba tartottak, az utat számukra embercsempészek szervezték, akiknek a külföldiek különböző – 1800 és 3000 euró közötti – pénzösszegeket helyeztek ezért letétbe. A két szállító, a két pakisztáni férfi a megbízótól 300 és 400 eurót kapott volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában