Békés vármegye

2023.08.27. 17:03

Tízből csak egy autóban van ilyen készülék, pedig nagy bajt előzhetünk meg vele!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy Békés vármegyei káresemény fotóival figyelmeztet arra, nem árt, ha van porral oltó készülék a személygépjárműben, amivel utazunk, mégpedig nem hátul, a csomagtartóban, hanem elöl, elérhető közelségben. Ha nem sajnáljuk a pénzt a biztonsági eszközre, személysérülést, illetve komolyabb anyagi kárt is megelőzhetünk.

dr. Nagy Szilvia

A békéscsabai tűzoltók oltják a lángoló autót.

Fotó: Katasztrófavédelem

– A fotón látható, Kecskemét irányába haladó személyautó augusztus 15-én gyulladt ki és lángolt teljes terjedelmében Békéscsaba közelében, az M44-es gyorsforgalmi úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói a járművet vízsugár segítségével oltották el és hűtötték vissza, mielőtt a területet átadták a közútkezelőnek. Szerencsére senki sem sérült meg, de az eset rávilágít arra, mennyit számít, ha tartunk az autónkban porral oltót – hangsúlyozta Várszegi György tűzoltó főhadnagy. A vármegyei katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette, a készüléket nem hátul a csomagtartóban, hanem a kezünk ügyébe célszerű helyezni, például az ülés alá, hogy baj esetén mielőbb használni tudjuk. 

Az autó az M44-esen lángolt teljes terjedelmében Fotó: Katasztrófavédelem

– Ha menet közben észleljük a tüzet, illetve a füstölést, álljunk félre egy biztonságos helyre, épületektől, járművektől, emberektől távolabb, majd azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot. Ha rendelkezünk saját tűzoltókészülékkel, és még testi épségünket nem veszélyeztetjük, elkezdhetjük az oltást. Személyautó esetén vagy a kétkilós ABC porral oltó, vagy a kétliteres fagyálló habbal oltó jön szóba. Mindkettő a klasszikus szódásszifon-elmélet alapján működik; használatuk első lépése a biztosítószeg eltávolítása, ezután a kar lenyomásával és a fúvóka irányításával lehet megkezdeni az oltást. Nem az égő anyagra kell irányítani a készüléket, hanem az úgynevezett lángzónába, annak is a felső részére. Az égő anyag felületét fokozatosan lehet megközelíteni oltás közben. Ha habbal dolgozunk, egyenesen a tűzfészekre kell célozni a fúvókát. Utóbbi készülék egyébként praktikusabb, használatával kisebb a kocsiban keletkező másodlagos kár –  részletezte a szóvivő. Aláhúzta, ha nem rendelkezünk oltókészülékkel, célszerű megállítani egy arra közlekedő teherautót, vagy buszt, mivel a nagyobb, több utast, illetve rakományt is szállító járműveken rendszerint tartanak alkalmas készülékeket. 

 

– Sajnos személygépkocsik esetében jó, ha tízből egyben van oltókészülék, pedig ma már alaptartozék lenne, nem szabadna sajnálni rá a pénzt.

 

Várszegi György kifejtette, ha nem lehetséges a tűz oltásának megkezdése önerőből, és a tűz a motortérben már kiterjedtebb, ki kell venni a nagyobb értékeket az utastérből, a csomagtérből pedig a tűzveszélyes szállítmányt, például benzineskannát, hígítót, festéket. El kell távolodni a járműtől a tűzoltók megérkezéséig.

– A motorteret ekkor már nem szabad felnyitni, mivel ha a tűzhöz több oxigén jut, az égési folyamatok felgyorsulnak. Ha álló helyzetben tapasztalunk enyhe füstölést, lánggal égés nélkül, mihamarabb áramtalanítsuk a járművet és hívjunk szakembert – fűzte hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában