Hitel

2023.07.09. 19:43

„Elmúlt tizedike, hol a harmincezrem?”: önbíráskodással vádolják az orosházi boltost

Kétrendbeli önbíráskodás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség, és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 46 éves, büntetett előéletű, orosházi férfi ellen, aki az általa adott bolti hitelnek erőszakkal és fenyegetéssel szerzett érvényt. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Nyemcsok László

A vádirat szerint a férfi egy Orosháza melletti kistelepülésen élelmiszerboltot üzemeltetett, ahol megengedte a vásárlóinak, hogy szorult helyzetükben hitelbe vásároljanak

Fotó: Shutterstock

A vádirat szerint a férfi egy Orosháza melletti kistelepülésen élelmiszerboltot üzemeltetett, ahol megengedte a vásárlóinak, hogy szorult helyzetükben hitelbe vásároljanak, és a megvásárolt élelmiszerek árát egy későbbi időpontban, rendszerint a következő hónapban fizessék ki.

Az ügy egyik sértettje 2021. decemberben 80 ezer forintért vett hitelbe élelmiszert a férfi üzletében, és megállapodásuk szerint az élelmiszerek árát a következő hónapban egy összegben kellett volna kifizetnie. A sértett a múlt év januárjában nem tudta visszafizetni a tartozását a férfinak, hanem azt kisebb részletekben, 2022 február, április, június és augusztus hónapokban törlesztette.

A férfi azért, hogy a sértett a tartozását megfizesse, tavaly áprilisában háromszor is azzal fenyegette, hogy összeveri őt, ha nem fizet. A férfi 2022. október 11-én személygépkocsival az ugyancsak gépkocsival hazafelé tartó sértett után ment annak házához. Amikor megálltak, nyomban azt kérdezte, hogy „elmúlt tizedike, hol a harmincezrem?”. A sértett közölte, hogy csak a jövő hónapban tudja megadni a pénzt, mire a férfi megfenyegette, hogy őt ez nem érdekli, összeveri őt és az apját is, ha nem adja meg a pénzt. Felszólította a férfit, adja oda a kocsikulcsát, mire ő azt válaszolta, hogy ez nem megoldás.

A férfi ezután kiszállt a gépkocsijából, és a sértettet arcon ütötte, amitől az megszédült, majd sietve bement az udvarra, és felszólította bántalmazóját, hagyja békén. A férfi követte a sértettet az udvarra, és támadólag közelített felé. Ekkor a házból kilépett a feleség, de a sértett felszólítására mindketten beszaladtak a házba. Az asszony a házból kiabált a férfinak, hogy hívja a rendőröket, aminek hatására a boltos távozott az udvarból. A sértett a fenyegetés hatására ekkor még nem, hanem egy hónappal később fizette ki a tartozását a férfinak, mivel a tartozást a vádlott viselkedésétől függetlenül is meg akarta fizetni.

A férfi tavaly májusban a sértett apjának is megengedte, hogy az élelmiszerboltban hitelre vásároljon, és a fizetés nélkül elvitt élelmiszerek árát egy későbbi időpontban, a következő hónapban fizesse ki. Az idősebb sértett 2022 májusában mintegy 30 ezer forint összegű élelmiszert vitt el hitelre, azonban a következő hónapban egy összegben nem bírta kifizetni, hanem azt kisebb részletekben, különböző időpontokban kezdte törleszteni.

A férfi azzal a céllal, hogy a fennálló tartozását az idősebb sértett megfizesse, 2022. május és október hónapja között két alkalommal megfenyegette, hogy „most már megveri, ha nem adja oda a pénzét, szorít az idő.” A férfi 2022 szeptemberében már 50 ezer forint visszafizetésére hívta fel az idősebb sértettet azzal az indokkal, hogy a két sértett, apa és fia tartozását összevonta. Az idősebb sértett a terhelt fenyegetőzését követően ötezer forintot visszafizetett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában