Kék hírek

2023.06.16. 20:05

Háromszáznál több internetes csalással vádol egy nőt a Szarvasi Járási Ügyészség

Összesen 314 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás és 14 rendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 32 éves, büntetett előéletű, kiskunhalasi nővel szemben, aki internetes csalásokat követett el.

Nyemcsok László

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Több bűncselekményben az élettársával, egy 35 éves, büntetlen előéletű, kiskunhalasi férfival is részt vett, neki 13 rendbeli csalás és egyrendbeli személyes adattal visszaélés vétsége miatt kell majd bíróság elé állnia. Szarvasi sértettje is van az ügynek.

A vádirat szerint a nő 2020 januárjától kezdődően 2021. február 10-éig – nagyobb részt önállóan, kisebb részben az élettársával együtt – az egyik internetes közösségi oldal különböző adásvételi csoportjaiban, illetve néhány esetben egy internetes apróhirdetési oldalon jogtalan haszonszerzésre valótlan tartalmú hirdetéseket adott fel. Ezekben különböző, jó minőségű, márkás termékeket – könyveket, ruhákat, gyerekjátékokat – hirdettek meg eladásra.

A nő a hirdetéseket előbb saját, majd édesanyja nevében, a későbbiekben pedig legalább 24, különböző álprofil létrehozását követően adta fel. Számos esetben maga a terhelt nő jelentkezett a sértettek által feladott hirdetésekre azzal, hogy neki van a keresett termékből. A meghirdetett vagy felajánlott termékekkel azonban a terheltek nem rendelkeztek, a termékek fotóit más felhasználók által létrehozott hirdetésekből szerezték meg, megtévesztve ezzel a hirdetésekre jelentkező sértetteket.

Az átvert emberek előre átutalták a termékek vételárát, de végül sem a termékhez nem jutottak hozzá, sem a vételárat nem kapták vissza. Az ügyészség álláspontja szerint a terheltek a sértetteket a fenti módon tévedésbe ejtették, és részükre egyenként 50 ezer forintot meg nem haladó összegű kárt okoztak. A bűncselekmények sértettjei az okozott kár nagyságára figyelemmel jellemzően nem is tettek feljelentést, csak a nyomozóhatóság számlaelemzései derült ki a személyük.

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában azt kezdeményezte, hogy a bíróság a nővel szemben beismerése esetén is végrehajtandó fogházbüntetést szabjon ki, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, és kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére okozott kár megtérítésére. Tekintettel arra, hogy a sértettek egy része nem érvényesített polgári jogi igényt, azaz nem kérte kárának megtérítését, a sérelmükre elkövetett bűncselekményekkel elért, közel 800 ezer forintot illetően a járási ügyészség vagyonelkobzásra tett indítványt. A férfival szemben az ügyészség próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában