Pályázhatnak a szervezetek

2023.05.16. 07:21

Több mint hétszáz önkéntes áll készen bevetésre Békésben

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó működési költségek finanszírozására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből. Békés vármegyében már több, mint hétszáz önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

Nagy Szilvia; [email protected]

Kutyák felkészítése Szeghalmon. Forrás: katasztrófavédelem

Idén is pályázhatnak az önkéntes mentőszervezetek anyagi forrásra a központi költségvetésből. A rendelkezésre álló összesen hétszáz millió forintból százmilliót osztanak szét közöttük.

A szervezetnél elmondták, az önkéntes csoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését több mint tíz éve kezdeményezték. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek (Békés vármegyében a Körös Mentőcsoport) megalakítása és minősítése után a járási (Békés vármegyében a Vidra, a Dél-Békés, a Pelikán, a Titán, a Gyulai Járási, a Sárrét és Körös-Kondor Önkéntes Mentőcsoportot) és a települési szintű szervezeteket hívták életre. 

Gyakorlat Mezőhegyesen. Forrás: katasztrófavédelem

– Az önkéntes mentőszervezeteket meg is erősítették, emelkedik azok létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. A csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos egységek munkáját, képesek a hivatásosok irányításával hatékonyan működni – sorolta Várszegi György tűzoltó főhadnagy. 

 

Jelenleg Békés vármegyében több mint hétszáz önkéntes tud beavatkozni szükség esetén, elsősorban bel-és árvízi védekezésnél, viharkárok felszámolásánál és eltűnt személyek kutyás keresésénél mozgósíthatók. 

 

A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő eszközökre is szükség van; az idei pályázat során elnyerhető összeget a mentőszervezetek például üzemanyagra, kötelező biztosításra, műszaki vizsgára, alkatrészre, üzemeltetésre, karbantartásra, illetve oktatásra költhetik. A pályázatokat harminc napon belül lehet benyújtani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában