Katasztrófavédelem

2023.04.19. 07:08

Több mint negyven lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat az első negyedévben Békésben

Negyvenhárom beavatkozást igénylő lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Békés vármegyében az első negyedévben. Az esetekben egy ember elhunyt és összesen heten megsérültek.

L. B.

Fotó: MW-archív

Az eseteknél lángok elfojtása összesen több mint 48 órát vett igénybe, az égő épületekhez 105 tűzoltójármű vonult. A három hónap alatt összesen 851 négyzetméternyi épített terület égett le – közölték a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A 43 lakástűzből egyik helyszínen sem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

A legnagyobb tűz január 24-én Méhkeréken, a Rákóczi utcában volt, ahol kigyulladt egy főépülettel egybekötött melléképület. A teljes terjedelmében égő, közel 200 négyzetméteres, kazánháznak, garázsnak és nyári konyhának használt melléképületben egy gépjármű, kerti eszközök és berendezési tárgyak égtek. A lángokat a gyulai, a békéscsabai és a mezőberényi hivatásos tűzoltók, a Békés vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával öt vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el.

A tűz a gyors beavatkozásnak köszönhetően a szomszédos épületekre már nem terjedt át, de a melléképületben tárolt eszközök teljesen megsemmisültek. A mentők közlése alapján a lángok következtében az egyik tulajdonos égési sérüléseket szenvedett, amit a helyszínen elláttak. Mivel az épület fűtési rendszere megsérült, lakosságvédelmi intézkedés keretében a lakókat átmenetileg rokonoknál helyezték el.

Mint írták, a lakástüzek megelőzése érdekében érdemes élni az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztetni a fűtőeszközöket. Régebbi épületeknél ajánlott időközönként felülvizsgáltatni az elektromos rendszert is. Tanácsos a konyhában, a hálóban és a nappaliban füstérzékelőt felszerelni.

Az első negyedévben 17-szer riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. Hárman kisebb szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég, és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni. A balesetek megelőzése érdekében javasolt szén-monoxid-érzékelőt felszerelni az olyan helyiségekben, amelyekben nyílt égésterű tüzelőberendezés üzemel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában