Internetes csalások

2023.02.10. 12:46

Az internetes bűnözés higgadt döntésekkel kivédhető, megelőzhető

Az elmúlt napokban dr. Szombati Andreával, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjével jártuk körbe a Békésben elkövetett internetes, telefonos csalásokat. Kiderült, széles ezek tárháza, és a bűnözők egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, hogy pénzhez jussanak. A szóvivő hasznos tanácsokat adott a rendőrség részéről, most ugyanerre Kanalas Sándor informatikus szakembert, a Parabonum Kft. ügyvezetőjét kértük.

Ny. L.

Fotó: Shutterstock illusztráció

–  Az, hogy legyen mindig naprakész a rendszerünk, akár számítógépről, akár okostelefonról beszélünk, már unásig ismételgetett rigmus az informatikusok részéről, amit remélünk, egyre többen betartanak – hangsúlyozta.

– Éppen ezért, most inkább a tudatos eszközhasználatra hívnám fel a figyelmet. Vagyis, amikor például valamelyik pénzintézet nevében e-mailben, vagy sms-ben megkeresnek minket, akkor sohasem közvetlenül az üzenetben lévő linkre kattintsunk, hanem a megszokott, ismert csatornákat használjuk, és ott ellenőrizzük az információ valódiságát.

Kanalas Sándor informatikus szakember hasznos tanácsokkal szolgál.

– Ezt a módszert telefonhívás esetén a legnehezebb betartani, mert a csalók direkt arra játszanak rá, hogy bepánikoljunk, és hirtelen, átgondolatlan döntést hozzunk. Éppen ezért, maradjunk higgadtak! Köszönjük meg, hogy értesítettek bennünket, és tájékoztassuk őket, hogy cselekszünk majd az ügyben. Ezután tegyük le a hívást, és vagy online, vagy az intézmény központi számának felhívásával személyesen győződjünk meg arról, hogy tényleg valós-e a probléma. Amennyiben bebizonyosodik, hogy nem, feltétlenül értesítsük a rendőrséget is.

Olyan is előfordul, hogy cégek pénzügyi munkatársait veszik rá utalásra, erről ITT írtunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában