Költségvetési csalás

2022.09.05. 07:42

Jogosulatlanul igényelt ápolási díjat a hallássérült gyermeke után

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 45 éves, büntetlen előéletű békéscsabai nővel szemben.

Ny. L.

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az ügyészség szerint az asszony jogosulatlanul igényelt ápolási díjat és emelt összegű családi pótlékot hallássérült gyermeke után.

A nő kiskorú gyermeke hallássérült, az egyik oldalon kisfokú, míg a másik oldalon kis-közepes fokú halláscsökkenést diagnosztizáltak nála. Bár a halláscsökkenése tartós, de nem éri el a vonatkozó jogszabály szerinti, magasabb összegű családi pótlékra jogosító „hallási fogyatékos” szintet.

Az asszony tudomással bírt arról, hogy gyermeke „hallási fogyatékosnak” nem minősül, halláskárosodása nem súlyos fokú, ennek ellenére 2014-től kezdve jogtalan haszonszerzési célzattal a Békés Megyei Kormányhivatal családtámogatási osztályánál a magasabb összegű családi pótlék folyósításának érdekében évente, a Békéscsabai Járási Hivatal hatósági osztályánál az ápolási díj folyósítása iránt kétévente kérelmet nyújtott be. Ezekhez valótlan tartalmú orvosi igazolásokat csatolt.

Az ügyészség álláspontja szerint a terhelt részére a valótlan tartalmú igazolások alapján 2014-2021 között összesen 3,2 millió forint ápolási díjat és közel egymillió forint családipótlék-különbözetet folyósítottak. Így a terhelt jogosulatlanul vett fel összesen 4,2 millió forint ellátást, ilyen összegű vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a bűncselekmények elkövetését tagadó terheltet próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, és 4,2 millió forint erejéig rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában