Békés megye

2022.05.23. 11:30

Egyszerű lekérdezni az előéleti pontokat

A Belügyminisztérium fejlesztésének köszönhetően május 10-től elektronikus úton már bárki lekérdezheti saját közúti közlekedési előéleti pontjait ügyfélkapun keresztül. Az érintettek illeték- és díjmentesen kapnak azonnali tájékoztatást, a nyilvántartás tartalmazza a pontok elévülési idejét is.

Nagy Szilvia

Fotó: MW

Hazánkban az előéleti pontrendszert az ezredfordulón vezették be azzal a céllal, hogy erősödjön a járművezetők önkéntes jogkövetése és javuljon a közúti közlekedés biztonsága. 

Pont jár például az autópálya leállósávján történő haladásért, az elsőbbség, az előzés, az irányjelzés és a bekanyarodás szabályainak megsértéséért. Pontot kapunk, ha nélkülözzük a biztonsági öv használatát, figyelmen kívül hagyjuk a jelzőtáblák utasításait, esetleg ittasan vezetünk, túllépjük a megengedett sebességet, áthaladunk a záróvonalon, szabálytalanul telefonálunk. 

A Békés Megyei Kormányhivatalban elmondták, a pontlekérdezés néhány napja bárki számára elérhető, könnyű és egyszerű: mindössze egy központi azonosítás szükséges. Utóbbi történhet telefonos azonosító kóddal, eSzemélyi okmánnyal vagy videotechnológián, ügyfélkapun keresztül. Az adatkéréskor a járművezetők megnézhetik aktuálisan nyilvántartott előéleti pontjaikat, az ezek alapjául szolgáló cselekményeket, az elévülési időt. 

Ha valaki vét a szabályok ellen, bírság mellett büntetőpontot is kaphat /Illusztráció: MW/

Ha a hétköznapi szóhasználattal csak büntetőpontként emlegetett „strigulák” száma meghaladja a 18-at, az illetékes járási hivatal bevonja a vezetői engedélyt.

Akinek emiatt vagy más okból – szabályszegés, szabálysértés vagy bűncselekmény miatt – kötelező az utánképzése, az a sikeres elvégzés után igazolást kap, és az eltiltás idejének leteltével visszakapja a jogosítványát, feltéve, ha a vezetési jogosultságának egyéb feltételei is fennállnak. 

A pontok csökkentésére is mód van, de csak 18 pont elérése előtt; az érintettek önkéntes utánképzésen vehetnek részt. 

Sikeres elvégzés esetén 13 pontig 9-cel, 14–17 pont között 6-tal csökkennek a nyilvántartott strigulák. 

Götz Attila kommunikációs szakértő elmondta, az utánképzés, melyet a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. szervez, két fő részből áll: a feltárásból és a programon való részvételből. Kiemelte, a feltárás tulajdonképpen egy megbeszélés, ahol a biztonságos közlekedéshez szükséges elméleti ismereteket és a vezetési szokásokat elemzik. Eredménye, valamint a konkrét szabályszegés alapján döntik el, kinek melyik programon – elméleti, gyakorlati, csoportfoglalkozás, enyhén, közepesen, súlyosan ittas vezetők programján – kell részt vennie­. 

Keresztes József

Keresztes József békéscsabai nyugdíjas: – Szerintem itt, a megyében normálisak a járművezetők, de országos viszonylatban akadnak hiányosságok, türelmetlenséggel, erőszakossággal találkozni az utakon. Nap mint nap látom az interneten azokat a felvételeket, amik a sofőrök viselkedéséről árulkodnak. Én törekszem a szabályok betartására, negyven éve vezetek balesetmentesen. Egyszer büntettek meg, amikor a stoptáblánál csak lassítottam, nem álltam meg. 

Varga-Kudlák Csilla

Varga-Kudlák Csilla békéscsabai barista: – Tíz éve van már jogosítványom, tapasztalataim szerint itt, Békéscsabán jórészt betartják a szabályokat az autósok. A reggeli, nyolc óra előtti csúcsforgalom és a délután négy óra körüli időszak persze katasztrofális, mindenki siet, türelmetlen. A megyéből kiérve látni, hogy van, aki bárhol képes előzni, önmagát, másokat is veszélyeztetve. Én mindig nagyon figyelek, főleg, hogy legtöbbször három gyermek is ül mögöttem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában