Békés megye

2022.05.23. 11:30

Egyszerű lekérdezni az előéleti pontokat

A Belügyminisztérium fejlesztésének köszönhetően május 10-től elektronikus úton már bárki lekérdezheti saját közúti közlekedési előéleti pontjait ügyfélkapun keresztül. Az érintettek illeték- és díjmentesen kapnak azonnali tájékoztatást, a nyilvántartás tartalmazza a pontok elévülési idejét is.

Nagy Szilvia

Fotó: MW

Hazánkban az előéleti pontrendszert az ezredfordulón vezették be azzal a céllal, hogy erősödjön a járművezetők önkéntes jogkövetése és javuljon a közúti közlekedés biztonsága. 

Pont jár például az autópálya leállósávján történő haladásért, az elsőbbség, az előzés, az irányjelzés és a bekanyarodás szabályainak megsértéséért. Pontot kapunk, ha nélkülözzük a biztonsági öv használatát, figyelmen kívül hagyjuk a jelzőtáblák utasításait, esetleg ittasan vezetünk, túllépjük a megengedett sebességet, áthaladunk a záróvonalon, szabálytalanul telefonálunk. 

A Békés Megyei Kormányhivatalban elmondták, a pontlekérdezés néhány napja bárki számára elérhető, könnyű és egyszerű: mindössze egy központi azonosítás szükséges. Utóbbi történhet telefonos azonosító kóddal, eSzemélyi okmánnyal vagy videotechnológián, ügyfélkapun keresztül. Az adatkéréskor a járművezetők megnézhetik aktuálisan nyilvántartott előéleti pontjaikat, az ezek alapjául szolgáló cselekményeket, az elévülési időt. 

Ha valaki vét a szabályok ellen, bírság mellett büntetőpontot is kaphat /Illusztráció: MW/

Ha a hétköznapi szóhasználattal csak büntetőpontként emlegetett „strigulák” száma meghaladja a 18-at, az illetékes járási hivatal bevonja a vezetői engedélyt.

Akinek emiatt vagy más okból – szabályszegés, szabálysértés vagy bűncselekmény miatt – kötelező az utánképzése, az a sikeres elvégzés után igazolást kap, és az eltiltás idejének leteltével visszakapja a jogosítványát, feltéve, ha a vezetési jogosultságának egyéb feltételei is fennállnak. 

A pontok csökkentésére is mód van, de csak 18 pont elérése előtt; az érintettek önkéntes utánképzésen vehetnek részt. 

Sikeres elvégzés esetén 13 pontig 9-cel, 14–17 pont között 6-tal csökkennek a nyilvántartott strigulák. 

Götz Attila kommunikációs szakértő elmondta, az utánképzés, melyet a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. szervez, két fő részből áll: a feltárásból és a programon való részvételből. Kiemelte, a feltárás tulajdonképpen egy megbeszélés, ahol a biztonságos közlekedéshez szükséges elméleti ismereteket és a vezetési szokásokat elemzik. Eredménye, valamint a konkrét szabályszegés alapján döntik el, kinek melyik programon – elméleti, gyakorlati, csoportfoglalkozás, enyhén, közepesen, súlyosan ittas vezetők programján – kell részt vennie­. 

Keresztes József

Keresztes József békéscsabai nyugdíjas: – Szerintem itt, a megyében normálisak a járművezetők, de országos viszonylatban akadnak hiányosságok, türelmetlenséggel, erőszakossággal találkozni az utakon. Nap mint nap látom az interneten azokat a felvételeket, amik a sofőrök viselkedéséről árulkodnak. Én törekszem a szabályok betartására, negyven éve vezetek balesetmentesen. Egyszer büntettek meg, amikor a stoptáblánál csak lassítottam, nem álltam meg. 

Varga-Kudlák Csilla

Varga-Kudlák Csilla békéscsabai barista: – Tíz éve van már jogosítványom, tapasztalataim szerint itt, Békéscsabán jórészt betartják a szabályokat az autósok. A reggeli, nyolc óra előtti csúcsforgalom és a délután négy óra körüli időszak persze katasztrofális, mindenki siet, türelmetlen. A megyéből kiérve látni, hogy van, aki bárhol képes előzni, önmagát, másokat is veszélyeztetve. Én mindig nagyon figyelek, főleg, hogy legtöbbször három gyermek is ül mögöttem. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában