Közokirat-hamisítás

2022.04.22. 11:01

Ittasan és jogtalanul állította ki az állategészségügyi bizonyítványt Békéscsabán

Társtettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 54 éves férfi ellen, aki közreműködött egy hamis állategészségügyi bizonyítvány elkészítésében.

Illusztráció: Shutterstock

Az alkoholfüggőségben szenvedő férfi szolgáltató állatorvos. Ilyen minőségében 2021 júliusában Békéscsabán, ismeretlen személy felhívására – nagyobb mennyiségű tömény szeszesital elfogyasztását követően – jogosulatlanul aláírt és lepecsételt egy, a lovak Európai Unión belüli kereskedelmi szállításához szükséges állategészségügyi bizonyítványt, illetőleg azon magát valótlanul hatósági állatorvosként tüntette fel. Németországban, a helyi állategészségügyi hatóság 2021. július 16-án ellenőrzött egy járművet, amelyen négy lovat szállítottak. A román állampolgárságú sofőrök ennek során a német hatóság részére átadták a terhelt állatorvosi pecsétjével és aláírásával ellátott, ismeretlen személyek által kitöltött magyar nyelvű állategészségügyi bizonyítványt.

A román állampolgárságú sofőrök a lovak indítási helyeként Romániát jelölték meg, melyre figyelemmel a német hatóságok – mivel észlelték, hogy a bizonyítványt ez esetben román hatósági állatorvosnak kellett volna kiállítania – a részükre bemutatott hamis lóútlevelekkel együtt az okiratot lefoglalták, majd tájékoztatták a magyar hatóságot. A nemzetközi kereskedelemhez szükséges állategészségügyi bizonyítványt a vonatkozó jogszabály értelmében az élelmiszer-felügyeleti szerv, mint hatóság állítja ki, melyre figyelemmel az irat közokiratnak minősül. A terhelt azzal a cselekményével, hogy az ismeretlen személy által jogosulatlanul kiállított hatósági bizonyítványt valótlanul, mint hatósági állatorvos írta alá és bélyegzőjével látta el, közreműködött a hamis közokirat készítésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában