Bírósági tárgyalás

2022.02.03. 19:55

Húsvillával mellkason szúrta ikertestvérét egy csabai férfi

Egy húsvillával mellkason szúrta ikertestvérét – ezért, emberölés kísérlete miatt állt csütörtökön a Gyulai Törvényszék elé egy most 30 éves békéscsabai-békésszentandrási férfi. Az eset két éve a születésnapi bulin történt, egy szobán kezdtek el vitatkozni. A vádlott sajnálkozott a történtek miatt, és jogos védelemre, önvédelemre hivatkozott. Az ügyben egyelőre nem született ítélet.

L. B.

Illusztráció: Shutterstock

A vádhatóság szerint a vádlott és a sértett, István és Ferenc két éve, egy nyári napon 28. születésnapjukat ünnepelték többek társaságában békéscsabai albérletükben, és sok alkoholt ittak. Az egyik szobában Ferenc és egy nő beszélgettek, amikor István megjelent, hogy szeretne ott lefeküdni aludni. A sértett megpróbálta kitessékelni a vádlottat a helyiségből, aki erre megütötte és lefejelte ikertestvérét – akinek el is tört az orra emiatt –, majd verekedni kezdtek.

A vádlott azt mondta, hogy „megöllek, leszúrlak”, aztán a konyhában magához vett egy kétágú húsvillát, és azzal mellkason szúrta a sértettet. Bár később megpróbálta ismét megszúrni, ez nem sikerült, és el is vették Istvántól az eszközt. Aztán Ferenccel ismét egymásnak estek, ám végül sikerült az ikertestvéreket elválasztaniuk egymástól a jelen lévőknek. A sértett aztán összeesett, és bevitték a békéscsabai kórházba, ahol még aznap megműtötték.

Az ügyészség szerint a sértett közvetett életveszélyes sérüléseket szenvedett, de a vádlott okozhatott volna közvetlen életveszélyes, sőt halálos sérülést is a szúrással. Emberölés kísérlete miatt emeltek Istvánnal szemben vádat. A vádhatóság mértékes indítványában az szerepel, hogy ítéljék öt év börtönbüntetésre, amennyiben beismeri tettét. Ez azonban nem történt meg, ugyanis a vádlott azt mondta, hogy a vádirat több megállapításával nem ért egyet.

A konfliktus előzményeiről a csütörtöki előkészítő ülésen és tárgyaláson, illetve korábbi vallomásaiban azt mondta a vádlott: egy szobában laktak ikertestvérével. István jelezte, hogy szeretne lefeküdni aludni, de Ferenc kiemelte, ő szeretne a szobában kettesben lenni a nővel. A sértett elküldte a vádlottat, hogy keressen máshol helyet, ő viszont máshol nem talált. A vádlott visszament, hogy máshol nincs hely, erre a sértett elkezdte kifelé lökdösni, ekkor vesztek össze.

Sajnálom az egészet – hangsúlyozta István, hozzátéve, hogy „száz százalékosan” bűntudata van, és azt is kiemelte, hogy az ikertestvérével megbocsátottak egymásnak. Korábbi vallomásaiban beszélt arról is István, hogy olykor összeverekedtek Ferenccel, és azt, hogy az ilyen pillanatokban lefejelték egymást, „testvéri szeretetként” értékelte. Két éve, a születésnapi bulin „elborult az agya”, és megfélemlítésként vette csak elő a húsvillát. Véletlen történt, nem akarta bántani ikertestvérét.

 

Önvédelemre hivatkozott a vádlott

Bár többen állították, hogy mondtam olyat, hogy „megöllek, megszúrlak”, nem emlékszem, hogy ilyen kijelentést tettem volna – fogalmazott a vádlott korábbi vallomásában. Jogos védelemre, ahogy ő mondta, önvédelemre hivatkozott. Kiemelte: az ikertestvére neki akart rontani, és ezért védte magát a húsvillával, szerinte baleset történt. Arról is beszélt, hogy nem emlékszik, mekkora erővel szúrt, és szerinte – mivel megijedt – biztos, hogy ő maga tette vissza a fiókba az eszközt, bár a vádhatóság szerint ez nem így történt.

A korábbi vallomásaiban volt némi ellentmondás abban is, hogy a buliban ki volt a részegebb. Ő tíz-tizenegy sört ivott meg, és egyszer azt mondta, hogy ő volt, máskor pedig azt, hogy az ikertestvére. A vádlott – aki 2020 nyara óta letartóztatásban van – a csütörtöki előkészítő ülésen és tárgyaláson kérte, hogy személyesen hallgassák meg azokat, akik jelen voltak a bulin. István azt is indítványozta, hogy igazságügyi orvosszakértő nyilatkozzon arról, hogy vajon milyen erővel szúrta meg ikertestvérét, és kíváncsi arra is, hogy Ferenc volt-e életveszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában