VÁDEMELÉS

2021.12.04. 08:09

Több ittas vezetővel szemben kellett intézkedni Békésben

A Békés megyei ügyészi szervek a november 22-28-e közötti időszakban 3 személlyel szemben emeltek vádat ittas állapotban és 1 személlyel szemben bódul állapotban elkövetett járművezetés miatt.

Ezekben az ügyekben a Békéscsabai, a Gyulai és az Orosházi Járási Ügyészség járt el. A helyi ügyészségek ezen bűncselekmények miatt indult ügyekben – az alább részletezett egy kivételével – arra tettek indítványt, hogy a bíróságok az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzéseikben pénzbüntetésre ítéljék a szabályszegő sofőröket és tiltsák el őket a közúti járművezetéstől.

A Gyulai Járási Ügyészség a súlyos testi sértést okozó járművezetés ittas állapotban bűntette miatt indult büntetőügyben vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására és a közúti járművezetéstől határozott időre történő eltiltásra tett indítványt egy 20 éves büntetlen előéletű gyomaendrődi férfi ellen.

A fiatal férfi március 26-án este sört, pezsgőt és pálinkát fogyasztott el, ez azonban nem tartotta vissza attól, hogy a hajnali órákban egy autó volánja mögé üljön. A cselekmény időpontjában közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A terhelt a személygépkocsit vezetve közlekedett Csárdaszállás lakott területén kívül, az ún. Kisezüsti utat és a Határutat összekötő első számú földúton a Határút felől Csárdaszállás irányába 40-45 km/óra sebességgel. Haladása közben a földút és az aszfalt burkolatú Kisezüsti út „T” alaprajzú kereszteződésében ittassága miatt nem kanyarodott sem balra, sem jobbra, hanem azon egyenesen keresztülhaladva a szemben lévő vízelvezető árokba hajtott és az árok falának ütközött.

Illusztráció: Shutterstock

A baleset következtében a gépkocsi jobb oldali első ülésén biztonsági övvel nem rögzítve utazó férfi 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. Amennyiben a sértett a jogszabálynak megfelelően használja a biztonsági övet, úgy 8 napon belül gyógyuló sérülésekkel vészelte volna át a balesetet. A terhelt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett.

Az ügy érdekessége, hogy a balesetben súlyos sérüléseket szenvedő utas, egy 20 éves büntetlen előéletű csárdaszállási férfi ellen a Szarvasi Járási Ügyészség szintén a héten emelt vádat járművezetés tiltott átengedésének vétsége miatt, mivel az általa használt gépkocsi vezetését a balesetet megelőzően úgy engedte át a barátjának, hogy tudta, az a járművezetés megkezdése előtt alkoholt fogyasztott. Az ügyészség pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Említést érdemel az az ügy is, amelyben a Békéscsabai Járási Ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette és eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat egy 42 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen.

A férfi – egy személygépjármű kereskedelemmel is foglalkozó kft. meghatalmazottjaként – februárban a Békés Megyei Kormányhivatal Sarkadi Járási Hivatalnál ideiglenes hatósági jelzést igényelt, majd meg is kapta a P betűjelű rendszámtáblát. A hatóság ügyintézője szóban tájékoztatta őt a P betűjelű rendszámtábla jogszerű használatáról, illetőleg a hatóság határozatának indokolása is tartalmazta, hogy a rendszámtábla a kérelemre ideiglenesen kivont járművekre szerelhető fel.

A férfi a cég nevében eljárva április 7-én megvásárolt egy forgalomból hivatalból ideiglenesen kivont gépkocsit, majd arról jogellenesen leszerelte a rajta lévő állandó hatósági jelzéseket, és felszerelte az ideiglenes rendszámtáblákat. A járművel Békéscsaba lakott területén belül így közlekedett, egészen április 12-ig, amikor őt és az autót a rendőrség Békéscsabán, a Bartók Béla út 5. szám előtt intézkedés alá vonta.

A férfit a Békéscsabai Rendőrkapitányság Szabálysértési Hatósága a június 2-án jogerőre emelkedett határozatával közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése és más szabálysértés miatt 190 ezer forint pénzbírsággal sújtotta, valamint három hónapra a közúti járművek vezetésétől eltiltotta. Ennek ellenére a férfi június 17-én a délelőtti órákban egy személygépkocsival közlekedett Békéscsabán egészen addig, amíg a Berényi út 12. szám előtt rendőri intézkedés alá nem vonták.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén elzárás büntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől.

Ezek is érdekelhetik