verseny

2021.11.17. 11:29

Zsinórban ötödjére bizonyultak a legjobbnak a Békés megyei rendőrök

Ötödik alkalommal hozta el a legjobbaknak járó ­trófeát a rendőrség Békés megyei csapata Szegedről, a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegységek VII. (MEKTA) Országos Versenyéről nemrég. A köznyelvben „kommandósokként” emlegetett alakulat élményeiről Göblyös Sándor rendőr őrnagy, csapatkapitány mesélt hírportálunknak.

Nagy Szilvia

– Feszes volt a tempó, huszonnégy órán át kellett jól teljesítenünk, amit megalapozott az előzetes felkészülésünk. Célirányosan gyakoroltunk, munkaidőn kívül is fejlesztettük állóképességünket – emelte ki Göblyös Sándor.

A rendőr őrnagy hozzátette, a versenyen tizennégy csapat hét feladatban adott számot tudásáról: erőnléti, taktikai, vezetéstechnikai, fegyverismereti, lövészeti és személyvédelmi feladatokat kellett végrehajtaniuk.

Megérdemelten hozhatták el a trófeát /Fotók: BMH/

– Az első feladatot a csapat egy vezetéstechnikai pályával kezdte, majd következett a mesterlövész, akinek egy 130 méterre lévő, tíz centiméter átmérőjű fémet kellett eltalálnia. A csapat többi tagja ekkor léphetett akcióba, a bázisról gépkarabéllyal, majd rövid tartás után pisztollyal kellett a célokat meglőni – részletezte Göblyös Sándor.

A szituáció szerint a mesterlövészt találat érte, megsebesült, így 200 méteren keresztül kellett hordágyon cipelni, hogy elláthassák.

Ekkor egy váratlan feladatot kaptak: mozgó, forgó célokat kellett eltalálniuk.

Legjobbakként teljesítették a kihívást. Jöhetett az akadálypálya, ahol kerítéseken másztak át, ablakon jutottak be, futottak, súlyokat cipeltek, fegyvert szereltek össze. Ezután a „terheléses lőfeladat” volt soron: újabb és újabb akadályokat kellett gázálarcban, lövedékálló mellényben teljesíteni.

A fokozott légszomj ellenére itt is remekelt a csapat: a lőtéren hiba nélkül céloztak.

– Következett a szakmai-taktikai rész: egy zsúfolt piac közelében lévő szórakozóhelyen egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi törni-zúzni kezdett. Túszul ejtette a pultost, kést szorított a torkához, majd az épület hátsó részébe menekült – sorolta Göblyös Sándor.

Gumiabroncsok nehezítették a futópályán való haladást

A rendőr őrnagy kiemelte, az elkövető elmeállapota miatt is fokozott figyelmet, nagy körültekintést követelt meg tőlük a helyzet. Mentőt kellett hívniuk, biztosítaniuk a helyszínt, átfésülni a terepet, mindezt sötétben. Végül az elkövetőt sérülés nélkül elfogták és maximális pontot kaptak.

Az elkövetkezendőkben védett személy biztosítását szimulálták: az érintett beszéde közben ellenségessé vált a hangulat. Az alegység tagjai szabályosan „kivonták” a védett személyt a helyszínről, megakadályozva ezzel a megtámadását.

– Közben be is esteledett, az éjszakai lövészet várt a csapatunkra. Lövedékálló mellényt, sisakot, szemüveget, fegyverzetet öltöttünk. A lőtéren 100 kilós bokszzsákot kaptunk, amit nem tehettünk a földre

– árulta el a csapatkapitány. Hozzáfűzte, komoly nehézséget jelentettek a korlátozott látási viszonyok, a célzásnál lámpát sem lehetett használni.

Nem lógatták a lábukat, komoly fizikai kihívásokat teljesített a csapat

– Utoljára kerültünk sorra, ennek ellenére a Skorpió típusú géppisztolyokkal és a maroklőfegyverekkel a vétlen célokkal nehezített pályát is sikerült hibátlanul abszolválnunk. Végső felvonásként még „reggeli torna” várt ránk, ahol crossfitt jellegű feladatokat kaptunk – összegezte Göblyös Sándor, hozzátéve, hogy ötfős csapatuk 150–200 méterre eltolt egy mikrobuszt, aztán két részre oszlottak.

Hárman futottak az atlétikai pályán, majd lenyomtak hatvan nehezített négyütemű fekvőtámaszt. Újabb kör után traktorgumit forgattak át negyvenszer, majd hatvan felülés következett. Amikor mindezt befejezték, akkor találkoztak a másik két emberrel, akik ezalatt 50 kilós súllyal húzódzkodtak és fekvenyomtak, guggoltak.

Csapatuk itt is kimagasló teljesítményt nyújtott: hétből három versenyszámban elsők lettek. Összesített pontszámuk alapján is jóval maguk mögé utasították a többi megye résztvevőit.

 

Emberkereskedelem vagy éppen prostitúció ellen is bevetik őket

A rendőrség kommandós alegységeit elsősorban a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem, a prostitúció és az illegális migráció eseteinél vetik be, de részt vesznek közlekedési akciókban, biztosítanak védett személyeket és mérkőzéseket is. Az országos verseny megyei győztesei – Körömi Ferenc, Ács Richárd, Baukó Balázs rendőr törzsőrmester, valamint Göblyös Sándor rendőr őrnagy, Névery Gyula rendőr törzsőrmester és Lukoviczki Szilárd címzetes rendőr főtörzstőrmester – a Körös közterületi ­támogató alosztály tagjai, akik az idei megmérettetéssel már zsinórban ötödjére emelkedtek ki az országos mezőnyből.

Korábbi cikkünk:

https://www.beol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/aranyermesek-lettek-a-bekes-megyei-rendorok-4415186/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában