Békéscsaba - videóval

2021.11.15. 13:45

Tapsvihar és sípszó fogadja a két keréken érkezőket

A kerékpárosok szabályos közlekedésére hívja fel a figyelmet az év utolsó két hónapjában a Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya. A szabályt betartókat tapsvihar, a szabálytalankodókat pedig sípszó fogadja a város forgalmasabb kereszteződéseinél. A figyelemfelhívás célja, tudatosítani a kerékpárosokban a helyes közlekedési magatartást. Elérni azt, hogy csak a számukra kiépített kerékpárutakat használják, ne a járdán biciklizzenek.

Vágvölgyi Nóra

20211115 Békéscsaba A Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a kerékpárosok szabályos közlekedésére hívja fel a figyelmet 2021 novemberében és decemberében. A figyelemfelhívás célja, tudatosítani a kerékpárosokban a helyes közlekedési magatartást. Elérni azt, hogy ahol csak gyalogos-átkelőhely van, ott tilos kerékpározni, a számukra kiépített kerékpárutakat használják, ne a gyalogosoknak kiépített járdán kerékpározzanak. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Tapsvihar, vagy sípszó fogadta hétfőn reggel a Bartók Béla út és az Orosházi út kereszteződésén áthaladó kerékpárosokat. Az elkövetkező napokban a Békéscsabai Rendőrkapitányság így igyekszik felhívni a két keréken érkezők figyelmét a szabályok betartására.

Dr. Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hírportálunknak elmondta, Békés megyében, az elmúlt évek statisztikája alapján a személyi sérüléssel járó közúti balesetek közel egynegyedét kerékpárosok okozzák.

Kerékpárosokra vigyáznak a forgalmas kereszteződéseken

– Egyre több kerékpárút épül a megyében, vagyis ösztönözve vannak az itt lakók, hogy ezt az egészséges közlekedési módot válasszák. Ugyanakkor a rendőri ellenőrzésekkor azt tapasztaljuk, hogy vannak, akik figyelmen kívül hagyják a saját és mások biztonságát szolgáló szabályokat. Éppen ezért egy újszerű akciót indítottunk el Békéscsabán: a rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának rendőrei az elkövetkező napokban a város különböző forgalmas kereszteződéseiben jelennek meg civil ruhában, figyelik a kerékpáros forgalmat, és a szabályosan közlekedőket csokoládéval, valamint tapsviharral, a szabálytalankodókat pedig sípszóval fogadják. Utóbbiakat meg is állítják, és a figyelmükbe ajánlanak egy olyan füzetet, amelyben fel vannak sorolva a rájuk vonatkozó közlekedési szabályok – osztotta meg velünk a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hozzátette, nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen a leggyakoribb szabálytalanság, amit a kerékpárosok elkövetnek, az a zebrán való áthajtás.

– Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy csak akkor lehet átmenni a kereszteződésen, ha a zebra mellett van egy kerékpáros átvezetősáv. Ennek hiányában le kell szállni a bicikliről, és át kell tolni azt az úttesten. Ennek pedig az az oka, hogy az autósok, amikor egy gyalogosátkelőhöz közelítenek, a gyalogos érkezésére számítanak. A kerékpáros sokkal gyorsabban ér a kereszteződéshez, és ha ráadásul körültekintés nélkül kihajt az úttestre, akkor fennáll a baleset veszélye. Sajnos Békéscsabán is többször ütöttek már el kerékpárost a zebrán – hangsúlyozta.

Fotók: Imre György

Mint mondta, bár a KRESZ szerint csak indokolt esetben lehet a járdán kerékpározni, sokan ezt figyelmen kívül veszik.

– Lehetőség szerint ne kerékpározzunk a járdán. Hiszen egyrészt van nagyon sok kerékpárút, meg lehet tervezni úgy az útvonalat, hogy végig azon közlekedjünk, és a KRESZ szerint is csak akkor lehet a járdán közlekedni, ha az út alkalmatlan arra, például ha felbontották – avatott be minket.

Ugyanakkor Szombati Andrea szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kerékpárosok a közlekedésnek egyfajta védtelen résztvevői.

– Őket nem védi karosszéria, így ha elesik egy biciklis, annak súlyos következménye is lehet. Gyakori eset például, amikor a kerékpárúton egymással szembe érkező biciklisek nem tartanak kellőképpen jobbra, és összeütköznek. Az is előfordult, hogy úgy tűnt, nem sérültek meg, nem adták meg egymásnak az adataikat, elhagyták a helyszínt, később pedig a kórházból kaptuk a bejelentést, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülése lett az egyikőjüknek – avatott be minket.

Videó: Gál Csaba

A vasparipa nem a járdára való

A kerékpár jármű, az úton a helye. Ha mégis járdára kényszerülünk, figyeljünk a gyalogosokra, viselkedjünk vendégként. A KRESZ szerint csak akkor kerékpározhatunk a járdán – maximum 10 km/óra sebességgel –, ha az úttest erre alkalmatlan, ilyenkor is legyünk lassúak és óvatosak. A gyalog- és kerékpárutakon minden kereszteződés előtt lassítsunk le annyira, hogy meg tudjunk állni, az autóvezető ugyanis nem számítanak az érkezésünkre – olvasható a Magyar Kerékpárosklub kiadványában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában