Biztonság hete - galériával/videóval

2021.09.21. 13:49

Rendőrök, tűzoltók várták a gyerekeket Békéscsabán

Mik a bicikli kötelező felszerelései, mit jelentenek a rendőri karjelzések, milyen veszélyeket rejtenek az otthonok és mit érdemes tenni akkor, ha felcsapnak a lángok? – játékos formában ezekre a kérdésekre is választ kaphattak, adhattak a gyerekek kedden a Csabagyöngye Kulturális Központban, amit a rendőrség szervezett, együttműködve többek között a katasztrófavédelemmel.

L.B.

20210921 Békéscsaba Baleset megelőzési nap gyerekeknek fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Felülhettek egy rendőrmotor nyergébe, beszállhattak egy tűzoltóautóba is a gyerekek kedden a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt, az intézményen belül pedig számos feladat várta őket, és ha azokat helyesen teljesítették, az élmények mellett ajándékokkal is gazdagodtak. Mindez a Biztonság hete címet viselő országos programsorozat megyei állomása volt.

Az egyik helyen egy háromkerekű gokarttal szlalomozhattak a bóják között, a másikon egy szimulátor segítségével motoron róhatták a kilométereket, a harmadikon biciklivel teljesíthették az ügyességi pályát. Volt olyan hely, ahol a rendőri karjelzések jelentésével ismerkedhettek meg, de olyan is, ahol a megadott közlekedési táblát – például elsőbbségadás kötelező vagy gyalogos átkelőhely – kellett a két, egymással versengő csapat tagjainak kirakniuk óriási kockákból.

Rendőrautót is hajtogathattak, és a gyerekeknek igencsak tetszett az a robot, amely a közlekedési szabályokkal vértezi fel a fiatalokat játékos formában, és ha kell, akár táncra is perdül.

Fontos állomás volt, ahol a gyerekeknek egy kerékpárt el kellett látniuk, felöltöztetniük a kötelező felszerelésekkel. Ezek között van például a jól működő kormányberendezés; a két, egymástól függetlenül működő fék; egy fehér lámpa előre és egy piros hátra; és ha azokon nincs prizma, akkor fényvisszaverő is szükséges mind előre, mind hátra. A küllőkre ugyancsak el kell helyezni prizmákat, legalább kettőt, és a láthatóság miatt nem árt, ha a kerekeken van reflexcsík. A tapasztalatok szerint a fiatalok általában tisztában vannak a szabályokkal, és nem lehet őket megtréfálni, így tudták, hogy sárvédővel, kosárral, csomagtartóval vagy sebességmérővel nem muszáj ellátni a biciklit.

A katasztrófavédelem munkatársai egy hatalmas kirakóval, egy iparbiztonsági kockával érkeztek, amelynek segítségével a veszélyes – így a mérgező, a maró vagy éppen a robbanásveszélyes – anyagok jelöléseit ismerhették meg a gyerekek.

Hoztak virtuálisvalóság-szemüveget is, amelyen keresztül a diákok megnézhettek egy 3D-s technikával készült filmet, amely a lakástüzek kapcsán mutat be fontos információkat. A sztori szerint az olaj meggyulladt a serpenyőben, lángokban áll a konyha, hatalmas a füst. A fiatalok így nyerhettek betekintést az otthonaikban rejlő kockázatokba, megtanulhatták, miként kell helyesen cselekedni, mit kell tenni az adott helyzetben.

A vöröskeresztesek élethű, vágott és horzsolt sebeket varázsoltak a gyerekekre. Utána persze segítettek is a fiatalokon, így mutatták meg nekik, hogy miként kell ellátni egy-egy sérülést. A bábu révén pedig elsajátíthatták a tanulók az újraélesztés lépéseit.

Hasznos információkat adtak át

A rendezvényre több száz diákot vártak, főleg békéscsabai általános iskolákból – ismertette dr. Szombati Andrea, a megyei rendőrség szóvivője.

Hudák Pál rendőr ezredes, a megyei rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese elmondta, hogy ha a biztonságról esik szó, akkor beszélhetnek a közrendről és a közbiztonságról, a közlekedésbiztonságról, és ezek a témák megjelennek otthon, az iskolákban, az utakon is. Hangsúlyozta: akad tennivaló, hiszen történnek balesetek, amelyek nagy része az oda nem figyelés miatt következik be. A rendezvényen olyan tudnivalókkal, trükkökkel vértezték fel a tanulókat, amelyeket, ha alkalmaznak, nagyobb biztonságban lehetnek.

Kiss András tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, évente nagyjából háromezer esetben kérik a tűzoltók segítségét Békés megyében. Bíznak abban, hogy a most átadott üzenetek eljutnak a fiatalokon keresztül a szülőkhöz, nagyszülőkhöz is, és így kevesebb tragédia történik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában