békés megye

2021.06.03. 06:55

Az emberi gondatlanság okozza a legtöbb bajt

Megnőtt az elmúlt időszakban az épülettüzek száma a megyében. A katasztrófavédelmi igazgatóságon elmondták, az ilyen jellegű esetek jó része emberi mulasztásnak, figyelmetlenségnek köszönhető. Az „alsó épületben” sokszor kazánok működnek, hegesztési munkálatok folynak, elég egy kipattanó szikra, ha a környezet rendezetlen, éghető anyagokkal zsúfolt, máris megvan a baj.

Nagy Szilvia

20210506 Békéscsaba Kigyulladt egy társasház Békéscsabán Egy nyolclakásos társasházban csaptak fel a lángok Békéscsabán, a Szent László utcában. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– A rossz, elhanyagolt állapotú berendezések karbantartásának hiánya könnyen okozhat gondot, legyen szó fűtőberendezésekről vagy hibás elektromos hálózatokról – emelte ki Várszegi György tűzoltó főhadnagy.

A megyei szóvivő hozzátette,

az elmúlt öt hónap során Békés megyében százhárom esetben riasztották a tűzoltókat különféle épületekhez.

A számok emelkedését a kitolódott fűtési szezon is okozhatta, a hűvösebb tavaszokon ugyanis mindig magasabb a lakóépületekben bekövetkezett tűzesetek száma. A főépületekben a kéménytüzek gyakoribbak, de ezek ritkán okoznak bajt a lakórészen belül.

Zárlatos kerti kisgép okozta Békéscsabán a Szent László utcai háztüzet /Fotó: Bencsik Ádám/

– Idén több olyan eset is volt, amikor tűzhelyen felejtett étel gyújtotta meg a környezetét – árulta el Várszegi György, hozzáfűzve, a február 23-ai mezőkovácsházi tűz keletkezési helye is a konyha volt. A Deák Ferenc utcai családi ház tetőszerkezete már lángokban állt, amikor a település hivatásos tűzoltói kiérkeztek a helyszínre és két vízsugárral megfékezték a tüzet. Kihoztak az épületből két ép és egy felhasadt háztartási gázpalackot, utóbbit visszahűtötték. A lakó kisebb égési sérüléseket szenvedett, a mentők a helyszínen látták el. A ház lakhatatlanná vált, a tulajdonost egy helyi apartmanban kellett elszállásolni.

Várszegi György elmondta, gyakrabban csapnak fel a lángok a melléképületekben.

Egy-egy műhelyben az ideiglenes fűtés, a hegesztés szokott gondot okozni, a kazánházakban pedig a közelben hagyott éghető anyagok, felhalmozott hulladékok kaphatnak lángra, de tüzet okozhat a rossz helyre öntött salakanyag is.

– Március 12-én Dombegyházra, egy Mezőfi utcai melléképülethez riasztották az egységeket. A kazán környékén keletkezett tűz, a lángok belekaptak a főépület tetőszerkezetébe is, de a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal gyorsan megfékezték a lángokat, nem sérült meg senki – részletezte a szóvivő.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, május 6-án Békéscsabán is akadt dolga a tűzoltóknak, egy Szent László utcai nyolclakásos társasház tetőszerkezete borult lángba. A tűzhöz II.-es kiemelt riasztási fokozat mellett a békéscsabai hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval és egy magasból mentővel, a gyulaiak és a szarvasiak pedig egy-egy gépjárműfecskendővel vonultak. Öt vízsugárra volt szükség az oltáshoz, ezután a tűzoltók az épületet hőkamerával vizsgálták át.

Egy lakót kórházba kellett szállítani, több lakás lakhatatlanná vált, nyolcan rokonoknál kaptak átmeneti szállást.

A tűzvizsgálati eljárás során fény derült arra, hogy egy meghibásodott, tárolóba visszahelyezett elektromos kerti kisgép okozta a bajt. A lángok könnyen átterjedtek a tetőszerkezetre, kialakítása ugyanis kedvezett a tűz gyors terjedésének.

Nyáron is több dolog miatt kell ébernek lennünk

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon elmondták, nyáron pluszkockázatot jelentenek a nagy teljesítményű klímaberendezések, melyek könnyedén túlterhelhetik egy-egy társasház elektromos hálózatát, tavaly több ilyen jellegű tűzesethez vonultak a beavatkozók.

Várszegi György tűzoltó főhadnagy kiemelte, a kerti sütögetés vagy teraszos grillezés is rejt némi kockázatot, főleg, ha ellenőrizetlenül hagyjuk a felforrósodott sütőberendezéseket. Bográcsozásnál célszerű egy-egy vödör vizet előkészíteni, hogy a kicsapódó szikrák se okozhassanak tüzet. Aláhúzta, figyelni kell a tűzgyújtási tilalomra, és nem szabad elfelejteni, hogy a kerti szemétégetés tilos.

Felhívta a figyelmet az avartüzek megelőzésére is: fontos, hogy autóból ne dobjunk ki cigarettacsikket, és kirándulás közben se hagyjunk magunk után az erdőben üveget, csikket, szemetet. Gondolni kell a viharokra is, ha hosszabb időre üresen hagyjuk a házat, a hűtőn kívül az elektromos berendezéseket érdemes kihúzni a konnektorból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában