Idősekre utaztak

2020.10.20. 19:55

Huszonötmilliót zsákmányolt a Békéscsabán is fosztogató banda

Összesen közel 25 millió forint értékben vittek el készpénzt és arany ékszereket idős emberektől annak a bűnbandának a tagjai, akik ügyének előkészítő tárgyalását kedden tartották a Békéscsabai Járásbíróságon, dr. Iszály György bíró előtt. A „recept” minden esetben hasonló volt, a másodrendű vádlott elterelte a figyelmet, míg társa, az elsőrendű vádlott közben besurrant a lakásokba, és elvitte az értékeket. Sofőrjük is mindig akadt, aki biztosította a menekülésük útját.

Papp Gábor

A két nő, az első- és a másodrendű vádlott már korábbról is ismerték egymást, és miután előbbi 2018-ban szabadult a börtönből, kapcsolatba lépett fiatalabb társával. Mint a Pálné dr. Kismarton Annamária ügyész által ismertetett vádiratból kiderült, a két nő elhatározta, hogy olyan idős embereket foszt ki, akik egyedül élnek, és egészségügyi állapotuk miatt nem képesek bűncselekmények megakadályozására.

Előre eltervezték, hogy idősekre utaznak /Illusztrációk: Shutterstock/

A sértettek között volt olyan, aki korábban stroke-ot, agyi infarktust kapott és beszédzavara alakult ki, más alig hallott. Volt, aki légcső-betegséggel, más cukorbetegséggel vagy járási nehézségekkel küzdött és akadt olyan is, aki nem sokkal azelőtt szívműtéten esett át.

A csapat egy adott mintát követett. A másodrendű vádlott különböző indokokkal bejutott a tömbházakban élő idősek otthonaiba. Előfordult, hogy a közös képviselő helyettesének adta ki magát, máskor reklámújság-gyűjtésre hivatkozott.

Készpénz mellett ékszerekre is pályázott a banda

Olyan is történt, hogy étkezés házhoz szállítása apropóján érte el, hogy engedjék be, és bár többször voltak ellenérzések, de végül mindig be tudott menni a lakásokba. Ott szóval tartotta a házigazdákat, elterelte a figyelmüket, miközben társa besurrant, kutatásba kezdett, majd távozott a megtalált készpénzzel, illetve arany ékszerekkel.

A csapat viszonylag óvatosan járt el, hiszen az ország különböző településeire utaztak.

Békéscsabán, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Gyöngyösön, Dunakeszin, Szentesen, Jászberényben, valamint Mezőkövesden egyaránt felkerestek nyugdíjasokat.

A másodrendű vádlott emellett igyekezett álcázni is magát, eredeti hajszínétől eltérően szőke hajzatot viselt, sokszor sapkát is hozzá.

Két férfi, a harmad-, majd a negyedrendű vádlott szállította a két nőt a kiválasztott településekre – esetenként az ötödrendű vádlott által rendelkezésükre bocsátott autóval –, majd a helyszín közelében biztosították a menekülést, illetve a lopott értékek elszállítását. Az ötödrendű vádlott egyébként a negyedrendű vádlott édesapja. Bár ő csak később sejtette meg, mi történik.

A negyedrendű vádlott a bűncselekményből származó pénzből gépkocsit vásárolt, mely jármű tulajdonjoga, színlelt szerződés alapján, egy olyan cég nevére került, melynek az édesapja volt az eljárni jogosult képviselője. E színlelt szerződés alapján a vád szerint valótlan adatokat jegyeztek be a közhiteles gépjármű-nyilvántartásba.

A hatodrendű vádlott, aki a másodrendű vádlott édesanyja, lányától átvett 1,2 millió forintot, és lakásában a tévéállvány alá tette. A lánya arra kérte, hogy ha börtönbe kerül, akkor abból küldjön neki, és gyermekét, akit a nagymama nevel, lássa el. Az ügyészség az elsőrendű vádlottra nyolc év fegyházat, a másodrendű vádlottra nyolc év börtönt kért abban az esetben, ha az előkészítő tárgyaláson teljes körű beismerő vallomást tettek volna és lemondtak volna tárgyalásról való jogukról.

Hárman vallották bűnösnek magukat

Az első-, másod- és harmadrendű vádlott nem ismerte el bűnösségét. Utóbbira beismerés esetén három év börtönt kért az ügyészség. Beismerte a vádiratban ellene felhozott dolgokat a negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlott, de a bíróság ezt csak a negyed- és hatodrendű vádlottak esetében fogadta el.

A negyedrendű vádlott esetében négy év börtönbüntetést, a hatodrendű vádlott esetében egy év próbára bocsájtást javasolt az ügyészség. Kettőjük ügyét el is különítették, és jövő héten már ítélet várható. A többiek tárgyalása várhatóan december elsején folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában