kék hírek - videóval

2020.10.27. 11:26

Egyre többször intézkednek biciklilopás miatt megyénk rendőrei

Az elmúlt időszakban Békés megyében több kerékpárlopásról érkezett bejelentés a megyei rendőr-főkapitányságra. Dr. Szombati Andrea szóvivő kiemelte, kollégái minden esetben információkat, adatokat gyűjtenek, keresik a lopások elkövetőit.

Nagy Szilvia

20201026 Békéscsaba Kérékpár lakat illusztráció a képen Pap Péter Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A rendőrségen elmondták, nemrég a békéscsabai kapitányságra két bejelentés is érkezett a Kazinczy lakótelepről.

Társasházak előtti tárolóból tűnt el egy-egy kerékpár, a tulajdonosok elmondása szerint mindkettő le volt zárva lakattal.

Egy békéscsabai nő a közösségi oldalon sorstársai bejegyzéséhez fűzte hozzá, férje kerékpárját is elkötötték nemrég a Szerdahelyi utca környékén. Hírportálunknak elmondta, egyik reggel dolgozni indultak, amikor meglátták, hogy a földszinti közös tároló ajtaja nyitva van.

A szakemberek szerint a bicikli értékének minimum 10%-át érdemes jó minőségű zárra költeni /Fotó: Bencsik Ádám/

– A férjem egyedi gyártású, piros kerékbelsővel ellátott, erősített vázas trekking biciklijének hűlt helye maradt – mesélte.

Hozzáfűzte,

a zárt helyiségben még egy csőhöz is odalakatolták a kétkerekűt, ennek ellenére ellopták.

A házaspár szerint a tolvaj álkulccsal juthatott be, de furcsa volt, hogy a tárolóból csupán egy kerékpár tűnt el, a többi ott állt a helyén. Azonnal feljelentést tettek a rendőrségen, helyszíni szemle, jegyzőkönyv készült. A közösségi oldalon is megosztottuk a történteket, reménykedve, hogy talán meglesz a kerékpár. A nő kiemelte, több mint 900-an osztották meg bejegyzésüket, rengeteg telefont kaptak, az emberek nagyon segítőkészeknek bizonyultak.

Végül 3 nappal később egy kolléganője hívta azzal, hogy kutyasétáltatás közben látott a Kazinczy lakótelepen egy biciklit, ami kísértetiesen hasonlít az övékéhez.

– A kerékpár egy utcai tárolóban állt letámasztva, lezáratlanul, az alvázszám alapján azonosították, szerencsére kár nem keletkezett benne – árulta el a feleség. A párja azóta újra dolgozni jár a biciklivel.

Az eset kapcsán a rendőrök elmondták,

hogy a csabai kapitányság október 20-án őrizetbe vett egy 30 éves férfit, aki több, a Kazinczy lakótelepen történt kerékpárlopás elkövetésével is gyanúsítható. Emellett csalás kísérlete miatt is büntetőeljárás indult ellene, mert a nyomozás eddigi adatai szerint többektől próbált pénzt kicsalni.

Kereszteződésekben, parkolókban hajtott ki autók elé, vagy ment autók mögé és azt mondta a személygépkocsi-vezetőknek, hogy elütötték őt. Megsérült, de nem kell rendőrt hívni, lerendezhetik úgy a dolgot, ha adnak neki pénzt. Volt, akitől 25 ezer forintot kért.

Egyik autós sem fizetett, mindannyian ragaszkodtak a rendőri intézkedéshez, mire a férfi szitkozódott és elhajtott. A nyomozók vizsgálják, hány autóst próbált meg becsapni az elmúlt hetekben.

Kérik, hogy akivel hasonló eset történt és még nem tett bejelentést, hívja a békéscsabai kapitányság bűnügyi osztályát a 06 66 523-700-as telefonszámon.

A rendőrök elmondták, a lopások megelőzése érdekében a bicikli értékének minimum 10%-át érdemes jó minőségű zárra költeni, ha több fajta lakatot használunk, az még nagyobb védelmet jelent. Felhívták a figyelmet, hogy érdemes feljegyezni a kerékpár egyedi azonosítására alkalmas ismertető jegyeit – típusát, színét, vázszámát – és regisztrálni a rendőrség BikeSafe rendszerében.

Dr. Szombati Andrea rendőr őrnagy hozzátette, utóbbit az interneten keresztül, otthonról is megtehetik a tulajdonosok.

Kiemelte,

ha az utcán, lépcsőházban, társasházi tárolóban, udvaron őrizetlenül hagyjuk a biciklinket, mindig le kell zárni. Egy gyors bolti vásárlás, vagy egy lottó feladásának idejére sem célszerű szabadon hagyni a kerékpárt, ezen túl kivilágítatlan, elhagyatott helyen sem érdemes letenni.

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2020/10/1000000031712140396555414242444396491723482n.mp4"][/video]

/Videó: Szilágyi Viktor/

Arra is kell figyelni, hogy a kosárban, csomagtartón, kormányon ne maradjon semmi, és a kétkerekűt valamilyen rögzített tárgyhoz, kerítéshez, kerékpártárolóhoz, vagy fához zárjuk.

A megfelelő védelmet a minőségi biciklizár jelentheti

Pap Péter kiemelte, a szaküzletekben többféle biztonsági zár kapható. A békéscsabai kerékpár műszerész elárulta, olyan lakat sajnos nincsen, amit ne lehetne valahogy elvágni, vagy feltörni, de a tolvajok dolgát meg lehet és meg is kell nehezíteni. A szakember azt tanácsolta, a zár legyen szélesebb keresztmetszetű és legalább olyan hosszúságú, hogy valamilyen tárgyhoz könnyen hozzá lehessen rögzíteni a biciklit.

Vevőinek a láncos, az U alakú, vagy az acélos colostoklakatot szokta ajánlani, de ahogy fogalmazott, általában a kerékpár értékéhez is igazodik a választás. Ma már mozgatásérzékelővel ellátott riasztós kerékpárzárat is lehet kapni, de előnye, hátránya minden zárnak van, így egyénileg kell megtalálni a legmegfelelőbbet. Kiemelte, minél vastagabb, minőségibb a biciklizár, annál jobban véd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában