Galériával - videóval

2020.06.22. 16:54

Sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos időjárás Gerendáson

A Békés megyei településen leginkább kidőlt fák miatt kérnek segítséget.

Fotó: BENCSIK ADAM

Az erős széllel is járó időjárás sok munkát ad a hivatásos tűzoltóegységeknek Gerendáson. A településen 16 óra 45 perckor tizenöt címre várták a segítséget. A Dózsa György utcában egy nagy fenyőfa dőlt egy lakóház tetejére. Az Arany János utcában egy lakóépületre és kerítésére dőlt a fa. Az Ady Endre utcában egy ház tetőszerkezete sérült meg a rádőlt fa miatt. A József Attila utcában egy, a szél miatt levert deszka gázcsonkra esett, emiatt szivárog a gáz. A Táncsics Mihály utcában beszakította egy ház tetejét két kidőlt fenyőfa. A Kossuth utcában az elektromos vezetéken akadt meg a leszakadt hársfa. Az egységek amint befejezték az egyik címen a beavatkozást, már indulnak is a következő helyszínre.

Frissítve:

Katasztrófa, világvége – így jellemezték a helyiek azt a pusztítást, amelyet a hétfő délután lezúduló özönvíz, és orkán erejű szél végzett a település több száz éves hársfasorán. Ott jártunkkor Gerendás fő utcáján mindenütt leszakadt ágak, megtört fák feküdtek, a helyiek a katasztrófavédelem és az áramszolgáltató munkatársaival az utak, a járdák és az áramvezetékek rendbetételén dolgoztak.

Lengyel Zsolt polgármester elmondta, azonnal összefogott a falu. Volt, aki kézi erővel, volt, aki motoros kézifűrésszel vagy éppen kistraktorral jött segíteni a bajbajutottakon. Tetőket, gyalogos és autóbejárókat tisztítottak meg, ahol pedig kellett, elszivattyúzták a vizet.

Az egyik helyi vegyesbolt eladója csak egy csattanást hallott a viharban, úgy fogalmazott, akkora özönvíz volt, hogy semmit sem látott az ablakon keresztül. A dörrenésre azt hitte, a bolt elé támasztott biciklije dőlt el, de később kiderült, hogy egy hatalmas fatörzs szakadt le a bolt mellé, az egyik évszázados fáról. Egy másik falubeli nem úszta meg ennyivel, Laczó Györgyné házánál lábszárig érő víz hömpölygött, az utcafronton pedig egy hatalmas faág is ráesett a tetőre, ami egy helyen beszakadt. Ezt a helyiek, és a katasztrófavédelem lényegében azonnal elkezdte javítani.

Fotó: Busi Ottó

 

 

A megye más településeit is érintette a vihar

[video width="1280" height="720" mp4="https://www.beol.hu/wp-content/uploads/2020/06/VID20200622172921.mp4"][/video]

Szarvason is nagy mennyiségű eső esett. /Videó: Lestyán Magdolna/

 

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában