Battonya

2019.11.08. 10:42

Megrögzött internetes csalót tartóztatott le a bíróság

A Battonyai Járási Ügyészség 91 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége és 3 rendbeli csalás bűntette miatt kezdeményezte egy 27 éves nagycsécsi illetőségű, de szigetszentmiklósi tartózkodási helyű férfi letartóztatását, aki fiktív hirdetésekkel 94 sértettet ejtett tévedésbe és károsított meg országszerte.

A munkanélküli, jövedelemmel nem rendelkező férfi 2016 novembere és 2019 októbere között az egyik internetes hirdetési oldalon rendszeres és jogtalan haszonszerzésre törekedve valótlan hirdetéseket adott fel, amelyekben olyan termékeket kínált eladásra – így medencét, mobiltelefont, játékkonzolokat, babakocsit, okosórát, láncfűrészt stb. – amelyekkel a valóságban nem rendelkezett.

A gyanúsított a hirdetésre jelentkező személyeknek megadta az élettársa vagy a saját bankszámlájának számát és azt kérte, hogy az általa meghatározott vételárat és a postaköltséget a megadott számlára előre utalják át, egyben arról tájékoztatta őket, hogy az összegek megérkezését követően fogja a megvásárolt dolgot részükre megküldeni.

A meghirdetett termékek elküldése nem állt szándékában, de arra nem is lett volna lehetősége, merthogy nem is rendelkezett azokkal. A férfi a sértettek részére 2.300.-Ft-tól 81.000.-Ft-ig terjedő kárt okozott.

A férfit első alkalommal 2019 januárjában vonták gyanúsítottként felelősségre 47 rendbeli csalás elkövetése miatt, de cselekményével nem hagyott fel; második – 2019 februárjában foganatosított – kihallgatásig további 12 sértettet ejtett tévedésbe, majd ezen időpontot követően újabb 35 csalást követett el.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére a bűnismétlés veszélye miatt került sor. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított letartóztatását 1 hónapra elrendelte.

Borítókép illusztráció: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában