Békés megye

2019.11.30. 06:24

Adventkor többször vonulnak a tűzoltók

Kellő odafigyeléssel megelőzhetők a lakástüzek, az adventi időszakban az átlagoshoz képest többször vonulnak a tűzoltók – figyelmeztetett a katasztrófavédelem.

Illusztráció: Shutterstock

Gombos Erik megyei katasztrófavédelmi szóvivő hírportálunknak elmondta, tavaly decemberben Békés megyében 27 lakástűzhöz riasztották az egységeket, ezek egyike volt kimondottan karácsonyfához köthető.

A katasztrófavédelem a közleményében kiemelte, idén eddig 5800 lakástűzhöz riasztották az egységeket Magyarországon. Naponta átlagosan 15 lakástűz fordul elő, télen ez a szám a kétszeresére emelkedik, nagyjából 45 percenként kigyullad egy lakás. Bár a lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt. Pedig ezek a tragédiák megelőzhetőek lennének.

Illusztráció: Shutterstock

Leggyakrabban a nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata okoz lakástüzet. Ajánlott olyan adventi koszorút választani vagy készíteni, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Az égő gyertyát nem szabad felügyelet nélkül hagyni, a helyiség elhagyása előtt célszerű a gyertyát elfújni. Fontos, hogy a koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy.

Az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése szintén veszélyforrás. Csak megbízható helyen érdemes fényfüzéreket vásárolni, ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, nem szabad használni.

A fűtési rendszer hibáira is több tűzeset vezethető vissza. A berendezéseket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek vagy hőt termelnek, a meghibásodásuk vége lakástűz lehet. Ajánlott a sütésnél, főzésnél ugyancsak résen lenni, megesik, hogy egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel okoz halálos füstmérgezést. A dohányzás is veszélyes lehet, ha valaki hamarabb alszik el, mint a cigaretta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában