bírósági tárgyalás

2019.05.17. 13:49

Ítélet született a százmilliókat eljátszó egykori pénzintézeti vezető ügyében

Különböző indokokkal barátaitól, ismerőseitől mintegy 330 millió forintot csalt ki, majd az összeget részben elszerencsejátékozta, részben amiatt keletkezett tartozásaira fordította az a kondorosi férfi, akit pénteken hat év börtönre ítélt a Békéscsabai Járásbíróság. Az ügy kiderüléséig pénzintézeti vezetői tisztséget betöltött közgazdász teljes körű beismerő vallomást tett. A férfit saját személyes tragédiáját is okozó szenvedélybetegsége sodorta örvénybe, egzisztenciáját, barátait, ismerőseit elveszítette. A tárgyaláson megtörten kért elnézést a károsultaktól és a családjától. A szabadságvesztés kétharmadának letöltése után szabadulhat.

Papp Gábor

Forrás: Shutterstock illusztráció

A vádiratot ismertető Pálné dr. Kismarton Annamária ügyész elmondta, a vádlott egy takarékszövetkezetnél dolgozott elnök-ügyvezetői munkakörben, majd a pénzintézet fúziója után továbbra is vezetőként tevékenykedett. A férfi 2015-től rendszeresen sporteseményekre fogadott, naponta akár több millió forint értékben.

2017-re játékszenvedélye miatt eladósodott. Ekkor ügyvezetői pozíciójával visszaélve, több alkalommal magáncélra „előleg” címén összesen 106 millió forintot vett fel a szövetkezet pénztárából, amit fogadásra költött el azért, hogy a nyereményekből stabilizálja anyagi helyzetét. Azonban ezt nem tudta megvalósítani, így 2017 májusától magánszemélyektől csalt ki több mint 330 millió forintot, melyből a takarékszövetkezet pénztárából kivett pénzt fizette vissza, illetve a fennmaradó összegből további fogadásokat kötött.

Módszerei különbözőek voltak, elsősorban részjegyek jegyzésére vett át letétbe milliókat. A már említett fúzió kedvező lehetőségeket vetített elő a részjegyesek részére, így voltak, akik érdeklődtek ez iránt, másokat viszont ő keresett meg. A részjegy-jegyzéshez nem szükséges letéthez maga gyártott dokumentumot.

Fotó: Shutterstock illusztráció

Másoktól ingatlan-vásárlás ürügyén kért pénzt, megint másoktól azzal, hogy jó üzleti lehetőségei vannak, és olyan is előfordult, hogy végtörlesztésre szánt pénzt nem fizetett be a pénzintézet kasszájába. Helyi vállalkozók, közéleti személyiségek, barátai, ismerősei egyaránt károsultak. A pénzintézet 120 millió forintot visszafizetett azoknak, akiket a nevükben csapott be.

Az ügyészség egyebek mellett különösen nagy értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan üzletszerűen elkövetett csalással, hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta a férfit. Rá 9 év börtönt, illetve tíz év közügyektől, vezetői tisztségviseléstől és pénzügyi tevékenységtől való eltiltást kezdeményezett büntetésként.

Egyre lejjebb került a lejtőn

A vádlott – aki az előzetesben eltöltött egy év alatt érezhetően magához tért a játékszenvedély okozta kábulatból – könnyeivel küszködve, megtörten, bűntudattól gyötörve tett beismerő vallomást a rendőrség után a bíróságon is. Ezzel gyakorlatilag elfogadta a vádiratot, és lehetővé tette, hogy úgynevezett előkészítő ülésen szülessen döntés az ügyében.

Mint elmondta, hatalmas lelkiismeret-furdalás gyötri, és szánt szándékkal senkinek sem akart ártani. Rossz döntések sorozatát hozta.

– Tönkretettem húsz év munkáját, fájdalmat okoztam a családomnak, megbántottam a barátaimat – mondta. Beszélt arról, hogy mennyire hiányoznak a gyermekei. A férfinak négy gyermeke van, három az első házasságából, negyedik gyermeke pedig nem sokkal azután született, hogy tavaly május közepén feladta magát. Párja akkor volt a kilencedik hónapban.

Dr. Varga Magdolna bíró kérdésére szólt a sportfogadással való kapcsolatáról. Mint elárulta, korábban is játszott, de kisebb tétekben, és inkább sikeresen tippelt, pozitívnak számított az egyenlege. Azután válása után feszültségét fojtotta a játékba, miközben felkereste egy ismerőse, aki adósságcsapdába keveredett a szerencsejáték miatt. Hogy segítsen, a férfi átadta neki a megtakarítását, majd az illető úgy törlesztett, mivel egy magánlottózóban érdekeltsége volt, hogy a kölcsön fejében fogadhatott ott a vádlott. A férfi ekkor került a lejtőre, egyre nagyobb veszteségei keletkeztek, amit a pénzintézet pénztári előlegeiből finanszírozott.

Vezetőként átvehetett pénzt bizonyos célokra, de a limitet túllépte, és természetesen nem is arra fordította az összegeket, amire kérte. A pénzt később hiánytalanul visszafizette, igaz nem egyszer más kölcsönökből, s – mint maga is elismerte – bűncselekményt követett el. Ezalatt már barátai, ismerősei között keresett olyanokat, akik kölcsön tudtak volna adni neki, akiktől pénzt tudott szerezni. Ehhez mindig valamilyen célt is megfogalmazott. Az összegek egy részéből a pénzintézettől felvett pénzeket adta vissza, más részét újabb fogadásokra költötte.

– Módosult tudatállapotomban azt hittem, visszanyerhetem, amit elveszítettem, és mindenkinek visszaadhatom a pénzét – ecsetelte. A férfi nem okolt senkit és semmit, végig a saját hibájának, gyengeségének nevezte, ami történt.

Később a bírói és az ügyészi kérdésekre is pontos válaszokat adott a történtekről; arról, hogy miként keveredett bele a hazugságok egyre mélyebb hálójába. Nem titkolta, hogy már az öngyilkosság gondolata is felmerült benne, de családja miatt másként döntött.

Dr. Varga Magdolna kérdésére elmondta, saját számításai szerint veszteségei 390 millió forint körül mozognak. A magánlottózó mellett az interneten is fogadott. Amikor végső kétségbeesésében feladta magát a rendőrségen, már elveszítette állását az érthetetlen pénzfelvételek miatt, ahogy fogalmazott: „kártyavár összedőlt. A rendőrségen és a bíróságon is igyekezett a lehető legrészletesebb beismerő vallomást tenni.

„Bűncselekményt követett el, de nem bűnöző”

Dr. Kvasz Tibor, a férfi ügyvédje felszólalásában hangsúlyozta, védence bűncselekményt követett el, de nem bűnöző. Ezt a kijelentését több módon is indokolta. Egyebek mellett kitért arra, hogy a vádlott 1998 óta állt a pénzintézet alkalmazásában, folyamatosan emelkedett ranglétrán és szerencsejáték-függősége kialakulásáig semmilyen bűncselekményt, még egy közlekedési kihágást se nagyon követett el. Maga az intézmény is jól működött.

Kiemelte, hogy a férfi családi életében bekövetkezett változások, válása időszakában kezdődtek azok a feszültségek, amelyek később szenvedélybetegsége kialakulásához vezettek.

Nem vitatta a bűncselekmények elkövetésének tényét, ugyanakkor rámutatott, hogy a körülmények összejátszása is szerepet játszott abban, hogy az ügy idáig fajult. Az említett ismerőse, akinek segítségével hitelben is fogadhatott, a pénzintézeti belső lehetőségek egyaránt hozzájárultak a dolgok ilyetén alakulásához. Ha például az intézményben hamarabb kibukik az ügy, sok minden másként alakulhatott volna.

Nyomatékosította, a vádlott a pénzt soha nem saját életvitelére, nem különböző értékcikkek vásárlására fordította, hanem saját szenvedélybetegsége vitte a bajba. Dr. Varga Magdolna erre később, már az ítéletnél úgy reagált, hogy mégiscsak a saját hobbijára fordította az összegeket.

Az ügyvéd később kifejtette, védence függősége olyan mértékűvé vált, hogy legdrámaibb időszakában már extrém módon közép-afrikai kézilabda mérkőzésekre is fogadott, személyisége eldeformálódott. Dr. Kvasz Tibor szakmai tanulmányt, illetve cikket is idézett, amelyet azt támasztják alá, hogy a játékszenvedély a drogfüggéssel egyenrangú vagy súlyosabb helyzetet is képes előidézni. Túl soknak nevezte az ügyészség által kért kilenc évet, és ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy védence nem jelent a társadalomra veszélyt. Hangsúlyozta, a vádlott mélységesen megbánta tetteit. Maga a férfi is az utolsó szó jogán ismét mindenkitől elnézést kért.

Hat év – nem jogerősen

A Békéscsabai Járásbíróság folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásában is bűnösnek találta. Utóbbi mindössze abban különbözött a vádirattól, hogy ebben az esetben folytatólagosságot is megállapított a bíróság. Egyebekben a bíróság elfogadta a vádiratot.

A bíróság a férfit hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és annak kétharmad részének letöltése után szabadulhat. Ebbe az időbe az előzetesben letöltött fogvatartás is beleszámít. (Így elvileg még három évet kell börtönben töltenie.) A bíróság hat évre a közügyek gyakorlásától, és 10 évre a pénzügyi elemző-befektető tanácsadói foglalkozástól is eltiltotta a férfit. Elrendelt emellett 185 millió forint vagyonelkobzást, bár a férfinak gyakorlatilag semmije nem maradt, de a szabályozás szerint ezt meg kellett tenni. Elvileg több magánszemélynek az ítélet jogerőre emelkedése után 15 nappal meg kellene fizetnie a tartozását.

A döntés ellen az ügyészség súlyosabb, a férfi és ügyvédje rövidebb idejű szabadságvesztésért fellebbezett.

A bíróság döntött a másodfokú ítéletig fennálló kényszerintézkedésről is. A férfi letartóztatását megszüntette, de bűnügyi felügyeletet rendelt el. Az érintett települést nem hagyhatja el, több magatartási szabályt be kell tartania, és mozgását követő technikai eszközt alkalmazását is előírta a döntés. Ez természetesen csak a másodfokú ítélet megszületéséig tart, a férfinak azt követően börtönbe kell majd vonulnia. Átmeneti hazatérését a mellette mindvégig kitartó és a rövidnek éppen nem mondható előkészítő tárgyalást végig ülő családtagjai örömmel, örömkönnyekkel fogadták. Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában