bírósági tárgyalás

2019.04.09. 14:08

Azon akadtak ki, hogy a testnevelő tanár guggoltatta a gyereket

Folytatódott kedden a Békéscsabai Járásbíróságon annak a nagymamának az ügye, aki tavaly szeptember elején, az újkígyósi általános iskola melletti műfüves pályánál egy szóváltást követően megüthetett egy testnevelő tanárt. Az elmondások szerint azért alakult ki a vita, mert az asztmás unokának utcai ruhában guggolnia kellett. A nagymama tagadta, hogy ütött volna, a kiabálásért bocsánatot kért.

L. B.

A vádirati tényállás szerint tavaly szeptember 10-én testnevelés órát tartottak az újkígyósi általános iskola melletti műfüves pályánál. A vádlott, az 56 éves újkígyósi F. Klára megjelent rokonai társaságában, majd egy szóváltást követően – a pályát határoló palánk felett, a hálón keresztül – megütötte a testnevelő tanárt. A pedagógus nem sérült meg. A vádhatóság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt emelt vádat a nagymama ellen.

Illusztráció: Shutterstock

A vádlott a kiabálásért elnézést kért, de azt tagadta, hogy ütött volna. Érdekes volt, amikor azt állította, hogy igazából nem is tudta az eset idején, hogy ki a pedagógus. Az unokával kapcsolatban kifejtette, hogy a suliban folyton megalázzák, mindenért a fiú a hibás. Elmondta, hogy a gyereknek van felmentése asztma miatt, nem futhat, biciklizhet, úszhat, de szerinte ezt az intézmény nem veszi figyelembe, pedig szóltak is miatta. Azon akadt ki, hogy a gyereket a testnevelő tanár guggoltatta.

A testnevelő tanár elmondta: a fiú beszélgetésével zavarta az óra kezdését, ezért guggoltatta, de nem a tűző napon, hanem egy fa árnyékában; és azért utcai ruhában, mert nem volt a gyereknek felszerelése. Ő arról nem tud, hogy a gyermek asztmás lenne, csak hosszútávfutás – ami az atlétikában 3000 méter feletti távot jelent – és úszás alól van felmentése. Óra közben érkezett meg a nagymama és több rokon, kérdőre vonták a guggoltatás miatt, majd a vádlott megütötte.

A tárgyaláson a másik testnevelő tanár elmondta: információi szerint a fiú valóban asztmás, de iratot nem látott. Az igazgató hozzátette: a felmentéshez szükséges iratot csak az eset után kapták meg. Elhangzott: az ütés előtti szóváltás közben az F. család tagjai mocsoknak, szemétnek nevezték a testnevelő tanárt. Olyat is mondtak, hogy elvágnák a torkát, és hogy nekik nem gond, ha le kell ülni húsz évet. Az igazgató szerint aggasztó, hogy mindezt látta, hallotta két osztálynyi gyerek.

A tárgyaláson levetítették a térfigyelő kamera felvételét is, de egy fa takarása miatt pont a lényeg nem látszódik, azaz, hogy volt-e ütés vagy sem. A Békéscsabai Járásbíróság egyelőre nem hozott ítéletet az ügyben, határozat május közepén várható.

A rokonok nem látták, hogy a nagymama megütötte volna a testnevelő tanárt

A nagymama két rokona, élettársa és lánya szintén tett vallomást, mindketten ott voltak az esetnél. A férfi elmondta: kaptak egy jelzést, mely szerint utcai ruhában, a járdán, tűző napon guggolnia kellett a fiúnak a testnevelés órán, ezt pedig nem érezték igazságosnak, mert beteg. A nő szerint a gyermeket nem lehet fizikailag terhelni. Mind a ketten elismerték, hogy volt kiabálás, és hogy próbálták nyugtatni a vádlottat. Szerintük a nagymama igazából nem is tudta, hogy ki a testnevelő tanár. Azt mondták, hogy ők nem láttak ütést a vádlott részéről.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában