bírósági tárgyalás

2019.03.12. 19:55

Megüthette a testnevelő tanárt, több évnyi szabadságvesztést is kaphat

Megüthetett egy testnevelő tanárt, ezért állt kedden a Békéscsabai Járásbíróság elé egy nagymama. Mivel nem tett beismerő vallomást, az előkészítő ülésen nem hoztak ítéletet az ügyében, hanem tárgyalást tűztek ki, amit pár hét múlva tartanak. A nagymama akár több évnyi szabadságvesztést is kaphat.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint a vádlott tavaly szeptember 10-én 9 óra 30 perc körül rokonai társaságában megjelent az újkígyósi általános iskola melletti, a Wenckheim parkban lévő műfüves pályánál, ahol testnevelés órát tartottak. Ott a nagymama az unokájával kapcsolatosan kérdőre vonta a pedagógust.

Illusztráció: Shutterstock

Szóváltás alakult ki, amelynek során a vádlott – a futballpályát határoló palánk fölött, a hálón keresztül átnyúlva – egy alkalommal és kis erővel megütötte a sértett bal lapockáját. Majd ismét kezet emelt, de az az ütés már nem ért célt, mivel a sértett kitért előle, félre lépett. A testnevelő tanár a bántalmazás következményeként nem szenvedett el sérülést. A történet úgy zárult, hogy a nagymamát az egyik rokona kocsiba ültette, majd elhagyták a helyszínt.

A vádhatóság képviseletében eljáró ügyész az előkészítő ülésen ismertette, hogy mik a bizonyítékok, mire alapozva állapították meg a vádirati tényállást: ilyen például a kamerafelvétel alapján készült leírás, illetve több tanú vallomása, nyilatkozata. Kiderült, hogy az eset miatt az újkígyósi általános iskola igazgatója tett feljelentést.

A járási ügyészség a vádlottal szemben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt emelt vádat, ugyanis ebben az esetben a testnevelő tanár annak minősül. A hatályos jogszabály szerint a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A vádhatóság azt kérte, hogy amennyiben a nagymama beismerő vallomást tesz – ami az előkészítő ülésen nem történt meg –, akkor ítéljék egy év végrehajtandó börtönbüntetésre.

Nem tett beismerő vallomást

A nagymama, az 56 éves újkígyósi nő a Békéscsabai Járásbíróságon, az előkészítő ülésen nem tett vallomást, így tehát ezt semmiféleképpen nem lehetett beismerő vallomásként értékelni. Főleg annak tükrében nem, hogy a nyomozás során végig tagadta a bűncselekmény elkövetését. A vádlott annyit azért megosztott magáról, hogy négy általános iskolai végzettséggel rendelkezik, rokkantnyugdíjas, 28 ezer 500 forint a jövedelme, és hogy ő neveli a 13 éves unokáját, valamint, hogy van élettársa, az a férfi, akitől egyébként elvált.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában