FÜZESGYARMAT

2019.02.20. 09:38

Az egyik vadhúst lopott, a másik megvásárolta, de nem kell bíróság elé állniuk

A Szeghalmi Járási Ügyészség a nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettével gyanúsított 52 éves vadászmester ügyében közvetítői eljárást rendelt el, míg a kisebb értékre elkövetett orgazdaság vétségével gyanúsított 65 éves felvásárló vonatkozásában feltételes ügyészi felfüggesztésről döntött.

Fotó: police.hu

Az 52 éves férfi 2018. október 19-én a délutáni órákban vadászmesterként kísért egy, az egyik vadásztársaságnál szerződés alapján vadászó német állampolgárt Füzesgyarmat Fegyverfenéki részén levő vadászterületre. A vendégvadász kilőtt egy dámbikát és két őzgidát. A vadászmester azonban a vadakat nem szállította be a vadásztársasághoz, hanem kizsigerelte és eltulajdonította azzal az elhatározással, hogy azt értékesíti. A gyanúsított a 83 430 forint értékű vadhúst a 65 éves férfinak adta el 45 000 forintért, aki tudott arról, hogy a vad bűncselekményből származik.

Fotó: police.hu

Az orgazdától a nyomozó hatóság a vadakat lefoglalta, azt a sértettnek kiadta. A vadhúst az állatorvos emberi fogyasztásra alkalmatlannak találta, így a lefoglalással a kár nem térült meg, azonban az orgazda azt megfizette a vadásztársaságnak.

A vadászmestertől a nyomozó hatóság lefoglalta a vadhússal együtt eltulajdonított 402 500 forint értékű trófeát is, amit vadásztársaság a bírálatot követően az ellenérték kifizetése után visszaadott a vadászmesternek.

A Szeghalmi Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vadászmester ügyét közvetítői eljárásra utalta, amelynek lényege, hogy amennyiben a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóváteszi, nem lesz büntethető.

A járási ügyészség a 65 éves büntetlen előéletű felvásárlóval szemben feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmazott tekintettel arra, hogy a cselekmény elkövetését elismerte és a kárt megtérítette. Amennyiben a felfüggesztés 1 éves tartama eredményesen telik el, azaz a terhelt újabb szándékos bűncselekményt nem követ el, akkor az eljárást megszüntetik vele szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában