emberkereskedelem

2019.02.08. 09:46

Elítélték az orosházi nőt, aki lányokat futtatott az Egyesült Királyságban

A Békés Megyei Főügyészség közreműködésével létrehozott közös nyomozócsoport sikereként prostituáltakkal összefüggésbe hozható emberkereskedelem és más bűncselekmények miatt egy orosházi nőt és angol házastársát az Egyesült Királyságban a minap összesen több mint 10 év szabadságvesztés büntetésre ítéltek.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Ahogyan arról korábbi cikkünkben beszámoltunk egy orosházi nő angol férjével magyar lányokat szervezett be és futtatott Londonban, több százmilliót halmoztak így fel. A bíróság elítélte őket.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda és az angol Metropolitan Police emberkereskedelemre és az ahhoz kapcsolódó büntető ügyekre szakosodott egységeinek együttműködésével csütörtökön közös nyomozócsoport alakult a kiemelt súlyú büntető ügy felderítésére, amelynek vezetését magyar részről a Békés Megyei Főügyészségen látták el.

A közös nyomozócsoport (angol rövidítése: JIT) az Európai Unió tagállami közötti bűnügyi együttműködés egyik formája, amely az Eurojust pénzügyi és adminisztratív támogatását élvezi. Előnye, hogy a két vagy több országot is érintő kiemelt súlyú büntető ügyek nyomozása során a tevékenységében résztvevő tagállamok hatóságai közvetlenül, gyorsan és hatékonyan tudják beszerezni a bizonyítékokat, és egymásnak átadni azokat, nincs szükség a jogsegélyekre jellemző formális megkeresésekre és hosszadalmas ügyintézésre.

A közös nyomozócsoport hatékonyságának jó példája ez a büntető ügy is, hiszen a megalakulásától számított majdnem pontosan egy évvel később, szerdán a londoni Isleworth Koronabíróságon emberkereskedelem, üzletszerűen elkövetett szexuális kizsákmányolás és pénzmosás miatt a 32 éves orosházi nőt 6 és fél év, míg 34 éves angol házastársát 4 év szabadságvesztés büntetésre ítélték.

Az ítélet szerint a terheltek London frekventált részén lakást béreltek 2014 áprilisától, ahol két ügynökséget is működtettek, amelyek szexuális szolgáltatást kínáltak. A vádlottak Magyarországról toboroztak kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket a prostitúciós tevékenységre, akiknek szervezték az Egyesült Királyságba történő utazását és kifizették annak költségeit. A férfi és a nő ezért azonban elvárták, hogy az ügy áldozatai éjjel és nappal is prostituáltként dolgozzanak, és az ebből származó bevételeik felét adják át részükre.

Az eljárás során a nyomozók megállapították, hogy a terheltek számláján 2017 februárjáig mai árfolyamon számolva több mint 180 millió forint jóváírás történt angol fontban, míg további 40 millió forintnyi angol font folyt keresztül egy szintén hozzájuk köthető számlán. A terhelteknél 2018. június 27-én tartott házkutatás során közel 8 millió forintnak megfelelő angol fontot foglaltak le a nyomozók – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Megyei Főügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában