közösségi oldalak

2018.06.30. 09:13

Bejegyzésből bunyó – gondoljuk át, miket osztunk meg!

A napokban büntetőeljárást indítottak egy férfi ellen, aki egy közösségi oldalon megjelent bejegyzés miatt megütött egy másik férfit. A rendőrség több tanáccsal is szolgál, hogyan kerüljük el az ilyen konfliktusokat.

T.-V. F.

Könnyű testi sértés és magánlaksértés miatt intézkedtek a rendőrök hétfőn 18 óra után Vésztőn. Egy férfi elment egyik ismerőséhez, bement a házába és egy közösségi oldalra írt bejegyzése miatt kérdőre vonta, majd többször megütötte. A rendőrök a férfit előállították és a Szeghalmi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indít ellene – írtuk a minap hírportálunkon. Megkérdeztük a Békés megyei rendőrség sajtószóvivőjét, Vargáné Szombati Andreát, hogy milyen gyakran kell a rendőrségnek intézkednie ilyen jellegű, közösségi oldalakon való nézeteltérésből származó bűneseteknél intézkedniük.

Mint megtudtuk, ennél a probléma összetettebb, hiszen van, hogy a vitát egy korábban engedélyezett, ám később megbánt fényképfeltöltés okozza, ilyen is hasonló esetekben akár rendőrséghez is fordulnak a felhasználók, és persze van olyan is, mint a vésztői eset, amikor tettlegességig fajul az ebből eredő vita.

Éppen ezért a rendőrség kéri, hogy mindenki körültekintően használja a közösségi oldalakat.

Gondolja át, mit oszt meg!

A közösségi oldalak lehetőséget biztosítanak a személyes adataink megadására, amelyek nem megfelelő biztonsági beállítások esetén mások, akár idegenek számára is láthatóak lesznek. Mindig mérlegeljünk, hogy milyen személyes adatot adunk meg és azt is, hogy azt ki láthatja. A személyes adatok – mint a születési hely vagy idő, lakcím, családi kapcsolatok – visszaélésre adnak lehetőséget, így ezek láthatóságát érdemes korlátozni – tanácsolja a rendőrség.

Egy bejegyzés, fénykép szintén tartalmazhat olyan információt, ami visszaéléshez vagy zaklatáshoz vezethet. Gondoljuk végig, hogy valóban szerencsés-e az adott bejegyzést, fényképet megosztani, illetve azt, hogy kivel osztjuk meg. Több közösségi oldalon lehetőség van arra, hogy egy bejegyzést csak az ismerőseink egy részével (pl. közeli családtagokkal) osszunk meg. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a feltöltött információ, fényképkép interneten történő terjedését nem tudjuk kontrollálni, így az eljuthat idegenekhez is!

Az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében válasszunk megfelelő jelszót, amely nem kapcsolódik a személyünkhöz. A nem kizárólag általunk használt számítógépen (iskolában, munkahelyen, ismerősnél, nyilvános helyen) mindig jelentkezzünk ki a felhasználói fiókból, a böngésző bezárása nem elegendő, mivel az oldal újbóli megnyitása esetén automatikusan belép az utoljára használt felhasználói fiókba. Az ilyen számítógépeken a felhasználói nevünket és jelszavunkat se jegyeztessük meg a böngészővel.

A rólunk közzétett információk alapján könnyen a csalók célpontjává válhatunk. Tipikus elkövetési forma, hogy nagyon kedvező üzleti lehetőséget kínálnak, vagy külföldi, jól fizető munkát ajánlanak némi közvetítői díjért cserébe. A csalások másik jellemző formája pedig az online nyereményjátékokkal kapcsolatos. Óvakodjunk az ilyen ajánlatoktól, mert ezek jellemzően csalóktól érkeznek.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában