A legnagyobb tűzeset Végegyházán

2024.07.08. 19:37

A repce a vesztes, már majdnem végeztek a búzával Békésben

Az őszi kalászosok – árpa, búza – terméseredményei az utóbbi évek termésátlagánál magasabbak idén, az őszi káposztarepce, magborsó viszont negatív rekordot ért el. Többek között ez is elhangzott hétfőn a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottságának ülésén, Békéscsabán.

Nyemcsok László

Bozó József, a betakarítási bizottság elnöke kiemelte, a falugazdászok által begyűjtött adatok alapján az őszi árpát teljes egészében learatták Békésben, az őszi búzánál 95 százaléknál tartanak a gazdák, a termésátlag 6 t/ha. A rozs betakarítása befejeződött, a tritikálé felét is learatták, elég jó termésátlag mutatkozik az 5,5 t/ha termésátlaggal.

aratás, búza, Békés vármegye
A repce a vesztes, már majdnem végeztek a búzával Békésben Fotó: MW-archív

A tárolókapacitással Békésben nincsenek gondok

Az elnök kitért arra, megkezdődött a tavaszi árpa betakarítása, 15 százalékon áll. Gerendáson le is vágták már, de a legtöbb helyen a napokban kezdenek bele. Jó eredményeket mondanak, 3,5 t/ha alakulhat a Békés vármegyei átlag. A zabot is aratják, 15 százaléknál tartanak. Jó eredményeket, átlagban 3,8 t/ha hozamot várnak a termelők. Az őszi káposztarepce betakarítása 95 százalékos. A magborsóval végeztek a gazdák, 2,1 t/ha a termésátlag Békésben. A szalmabetakarítás 60, a tarlóhántás 15 százaléknál tart.

Barabás Béla tájékoztatta a jelenlévőket a szövetkezeti vezetők által megadott adatokról. Elmondta, az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvezőtlenül hatott az őszi búza termésátlagára és minőségére. A felvásárlási árakkal kapcsolatban hangsúlyozta, az őszi árpa átételi ára 50–52 Ft/t, a takarmánybúzáé 62 ezer Ft/t, a malmié 68 ezer Ft/t körül alakul. A repcét 180–190 ezer forint között veszik át tonnánként a felvásárlók. A tárolókapacitással Békésben nincsenek gondok.

Paradicsomföldeken állt meg a víz

Pelleg József alezredes a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság képviseletében továbbra is felhívta a figyelmet a közlekedési szabályok maximális betartására. Az elmúlt héten, szerencsére, kirívó eseményről nem tudott beszámolni, remélhetőleg ez továbbra is így marad.

Farkas Csaba, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának földművelési osztályvezetője kiemelte, az elmúlt héten egy említésre érdemes esemény történt. A nagy eső miatt Szarvason (több mint 50 mm csapadék) az amúgy is öntözött területeknek ez a csapadék már sok volt. Paradicsomföldeken állt meg a víz, és az utána következő nagy hőség miatt bakteriális fertőzöttség alakult ki, melyet vegyszeres kezeléssel próbáltak megállítani. Ezzel kapcsolatban káreseményt még nem jelentettek.

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy az elmúlt héten összesen öt szabadtéri tűzeset történt, mégpedig Füzesgyarmat, Dévaványa, Körösladány, Orosháza és Végegyháza térségében. Összesen 37 hektáron keletkezett tűz, de ez mezőgazdasági gépeket nem érintett. A legnagyobb tűzeset 11 hektáron Végegyháza térségében következett be, a területből egy hektár lábon álló búza volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!