Érkeznek a kárbejelentések is

2024.06.25. 06:45

Aratás: a búza harminc százalékát már betakarították Békésben, jó a termés – videóval

Megtartotta első nyári ülését hétfőn délután a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Vármegyei Aratási Koordinációs Bizottsága Békéscsabán, az agrárkamara székházában. Elhangzott,a legnagyobb területen termesztett gabonák közül az őszi árpa betakarítottsága 95 százalékos Békésben, a termésátlag 5,8 tonna/hektár. Az aratás az őszi búzánál a terület 30 százalékán van már meg, a termésátlag 6 tonna/hektár körül alakul.

Nyemcsok László

Bozó József, a betakarítási bizottság elnöke elmondta, ha nem lesz csapadék, akkor egy-másfél héten belül a búza bekerül a tárolókba. Az őszi káposztarepce aratása 80 százalékon áll, termésátlag 2,2 t/ha. A magborsónál 90 százaléknál tart a betakarítás, a vármegyei termésátlag 1,7 t/ha. A tritikálé, a tavaszi árpa és a zab aratása még nem kezdődött meg.

aratás, betakarítás, búza, árpa, bizottsá
Jól halad az aratás Békésben: zajlik a munka a földeken. Fotó: Bencsik Ádám 

Viharkárral kapcsolatban Lőkösházáról érkezett jelzés, ahol egy gazdálkodó esetében komoly fóliakár is keletkezett. Kondoros térségében is volt vihar, nagyon apró jéggel, napraforgók dőltek meg. Az eső mennyisége nagyon változó még adott településeken belül is, 16–80 mm közötti.

Aratás: az eddigi termésmennyiség pozitív meglepetés

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára tájékoztatta a jelenlévőket a szövetkezetek vezetői által megadott adatokról. Őszi árpánál a termésátlag 6,5 t/ha, vármegyei szinten szóródás mutatkozik 6-7 t/ha körüli adatok vannak. Őszi búzánál 0-40 százalék között mozog a betakarítottság, a nagyobb üzemek még a búzaaratás elején tartanak. 5,5 t/ha az átlag, de 6,5-7 t/ha között szóródások vannak. Az eddigi termésmennyiség pozitív meglepetés, a vártnál jobb, mind őszi árpában, mind az őszi búzánál.

Marton Gergely tűzoltó alezredes a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről kiemelte, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint tűzvédelmi felülvizsgálatot kell végezni a mezőgazdasági erő- és munkagépeken. A szemléről jegyzőkönyvet kell készíteni, melyből egy példánynak kell lennie a járműben. Tűzoltókészülék is legyen a járműben, amit naponta szükséges ellenőrizni.

A világító- és jelzőberendezések állapotára figyeljenek oda!

Pelleg József a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről hangsúlyozta, nagyon lényeges, hogy a gépek, amik részt vesznek a forgalomban, az alapvető feltételeknek feleljenek meg. A világító- és jelzőberendezések állapotára figyeljenek oda a gazdálkodók. Felhívta a figyelmet a mag-, illetve a szalmaszóródás elkerülésére. Csapadékosabb időjárás esetén a sárfelhordásra is oda kell figyelni.

Dr. Csikós Sándor, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály részéről kiemelte, a 2023. évi kifizetésekből eddig 55,8 milliárd forintot fizettek ki, de még mindig vannak hátra kifizetésre váró támogatások. A 2024. évi kérelembeadás szépen lezajlott, köszönhetően a falugazdászok munkájának is. Indulnak az ellenőrzések, a területi monitoringhoz szorosan kapcsolódnak. Nagyon fontos az adategyeztetés, a gazdák figyeljenek oda ennek fontosságára. Mindenképpen válaszoljanak az adategyeztetéssel kapcsolatos megkeresésre.

A jelenlegi időjárási viszonyok kedveznek a parlagfű fejlődésének

Tóth János, a Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője elmondta, eddig 174 kárbejelentés érkezett, 6200-6300 hektár területre, mely mintegy 600 parcellát érint. Legutóbb Füzesgyarmat–Szeghalom körzetéből érkezett jégeső miatti kárbejelentés. A bejelentések több mint fele aszálybejelentés. Tavasszal fagykár is volt, de nem jelentős mértékben. Viharkárok most érkeznek be.

Burda Béla, a kormányhivatal földhivatali főosztályának földügyi szakügyintézője arról tájékoztatott, hogy az éves határszemle-ellenőrzések zajlanak, a parlagfű-ellenőrzésekkel párhuzamosan. Egyelőre túl sok következtetést még nem lehet levonni, vannak renitens gazdálkodók, akik nem művelik a földet. A parlagfű kezdetleges állapotú, egy területet észleltek, ahol leveles-száras állapotban van, ott a felszólítás megtörtént. Sajnálatosan a jelenlegi időjárási viszonyok kedveznek a parlagfű fejlődésének.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!